Suzbijanje odraslih formi komaraca u Beogradu

Sa pojavom lepog vremena dolaze nam i ne toliko lepe stvari poput neminovne najezde komaraca. Njihova brojnost je sve veća, s obzirom na činjenicu da je tokom proteklog meseca povećana količina padavina uslovila porast vodostaja reka i kanala i dovela do formiranja privremenih stajaćih voda pogodnih za razvoj komaraca.

U periodu aprila i maja najbrojniji su komarci iz roda Aedes, takozvani rečni komarci. Iako bi se po nazivu reklo da se sreću samo u priobalnom delu reka, ovi komarci su veoma česti i u šumama. Na području Beograda ih, osim pored priobalja Dunava i Save, ima i u Zvezdarskoj, Banjičkoj, Miljakovačkoj, Bojčinskoj šumi, kao i u parkovima i na zelenim površinama na kojima postoje privremene vodene površine. Za rečne komarce je karakteristično da jaja polažu na vlažnom zemljištu koje je sklono plavljenju, jer je povremeno plavljenje neophodno za aktiviranje njihovih jaja i izlazak larvi. Ova jaja ostaju aktivna i po nekoliko godina, tako da padavine i porast vodostaja mogu podstaći izlazak larvi u bilo kom trenutku. Rečni komarci mogu preleteti razdaljine i po nekoliko kilometara, tako da sa leve obale Dunava, gde postoji veliko plavno područje, bez poteškoća mogu preći na suprotnu obalu i napraviti problem na Novom Beogradu i u Zemunu. Ovi komarci su veoma agresivni i napadaju tokom čitavog dana. Rečni komarci nisu nosioci virusa Zapadnog Nila te, osim što predstavljaju napast, nisu opasni po zdravlje ljudi. Nakon njihovog uboda na koži ostaju plikovi koji su kratkotrajni i povlače se u narednih nekoliko časova.

Monitoring komaraca na otvorenim površinama se radi od aprila do oktobra na teritoriji celog Beograda i obuhvata kako monitoring larvenih formi, tako i monitoring odraslih formi komaraca. Monitoring larvi se izvodi na svim vodenim površinama koje mogu biti mesta za njihov razvoj. Tu spadaju priobalja reka, meliracioni kanali, bare, fekalni kanali, razlivi, vodena ogledala, kubici i sl. Monitoring odraslih formi komaraca se vrši specijalizovanim klopkama na području celog Beograda. Pored monitoringa na otvorenom, komarci se tokom čitave godine prate i u zatvorenom prostoru.

Suzbijanje komaraca, i larvenih i odraslih formi, se planira prema prethodno izvršenom monitoringu. Pri tome se prioriteti daju lokacijama na kojima je zabeležena velika brojnost larvi, odnosno, odraslih komaraca. Akcije suzbijanja komaraca se obavljaju u večernjim i jutarnjim časovima kada je njihova aktivnost i najveća, tokom cele letnje sezone. Za uništavanje komaraca koriste se biocidni preparati registrovani u Republici Srbiji, za koje je dozvolu izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Suzbijanje komaraca u zatvorenom prostoru se vrši tokom čitave godine.

Kako bi se zaštitili od komaraca građanima se preporučuje da tokom boravka u prirodi koriste repelente, nose svetlu, laku odeću dugačkih rukava i nogavica i izbegavaju vreme kada su komarci najaktivniji, a to je u zoru i u sumrak. Preporuka je i da se izbegavaju šetnje kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine, kao i šetnja po neuređenom priobalju reka. Pored toga, građanima se savetuje da na prozore soba i drugih prostorija postave mreže za komarce.

U cilju ukupnog smanjenja brojnosti komaraca, građani bi trebalo da održavaju svoja dvorišta, što podrazumeva uklanjanje potencijalnih mikrožarišta. Mikrožarišta podrazumevaju bilo kakve predmete i površine na kojima se može zardžati voda čime se obezbeđuju idealni uslovi za polaganje jaja i razvoj larvi komaraca. U individualnim domaćinstvima mikrožarišta uglavnom predstavljaju septičke jame, jezerca, fontane, bazeni, burad, kante, žardinjere i saksije, bašte i njive sa zalihama vode za zalivanje, stare gume i sl.

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su upoznate sa trenutnim stanjem na terenu i od protekle nedelje su krenule sa akcijama suzbijanja odraslih komaraca. Zbog velike brojnosti komaraca tretmani će u ovom periodu biti pojačani.

Za ovu nedelju su tretmani suzbijanja već isplanirani pa su tako u ponedeljak tretirani komarci na Novom Beogradu, u priobalnim delovima Dunava i Save, kao i užem centru grada. U utorak će u popodnevnim časovima akcije biti sprovedene na opštini Čukarica. U sredu će se tretmani izvoditi na delu opštine Zvezdara i delu Zemuna; u četvrtak na opštinama Zvezdara, Palilula i Voždovac, dok će se u petak suzbijanje vršiti u naseljima na levoj obali Dunava.

O planu akcija javnost se obaveštava preko sredstava javnog informisanja, Beokom servisa i sajta Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. Ukoliko građani uoče problem sa komarcima mogu ga prijaviti na telefon 011 30 54 000, na mejl Zavoda [email protected] ili putem prijavnog formulara na sajtu www.biocidi.org.rs,saopštavaju iz Zavoda za za biocide i medicinsku ekologiju.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili