Subota u Istorijskom muzeju

Istorijski muzej Srbije je od juna započeo realizaciju programa pod nazivom „Subota u Istorijskom muzeju“, koji posetiocima Muzeja svake subote od 13 časova nuditi bogat prateći sadržaj u okviru aktuelne izložbe „Čekajući stalnu postavku“, saopštili su iz Istorijskog muzeja.

Izložba je koncipirana tako da daje uvid u pojedine celine buduće stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije. Na njoj su prezentovani predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim naslednicima iz dinastija Obrenović i Karađorđević, dok je poseban deo izložbe posvećen srednjovekovnom periodu srpske istorije.

Prateći programi podrazumevaju kreativne radionice za decu, stručna i tematska vođenja kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku“.

Program tokom meseca jula:

Subota, 1. jul od 13 časova – Stručno vođenje kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku“ istoričara Đorđa Bekčića

Subota, 8. jul od 13 časova – Kreativna radionica „Na dvoru kralja Uroša I“, namenjena deci uzrasta od 6 do 12 godina – Hajde da zajedno otputujemo u daleki srednji vek! Posetićemo dvor kralja Stefana Uroša I i upoznaćemo se sa njegovom porodicom i prijateljima. Kroz oživljavanje jedne srednjovekovne gozbe osetićemo delić atmosfere tih dalekih, dalekih vremena! Radionica je namenjena deci uzrasta od 6 do 12 godina. Zbog ograničenog broja mesta, dolazak je neophodno najaviti na adresu [email protected]. Radionicu vode kustoskinje Olgica Lukanović i Marija Lakić.

Subota, 15. jul od 13 časova – Stručno vođenje kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku“ kustosa Nebojše Damnjanovića

Subota, 22. jul od 13 časova – Tematsko vođenje „Rodonačelnici srpskih dinastija“ kustosa Borisa Markovića, Danila Spaića i Srđana Beljića – Kustosi će tokom vođenja govoriti o rodonačelnicima tri najpoznatije srpske dinastije – Nemanjić, Karađorđević i Obrenović, njihovom životu, dostignućima i značaju za srpsku istoriju.

Subota, 29. jul od 13 časova – Porodični dan u Istorijskom muzeju Srbije – pripremili smo kombinaciju sadržaja za roditelje i decu, koji će ovu subotu učiniti sjajnom prilikom za porodičnu posetu muzeju! Naši najmlađi posetioci će moći da se zabave i nauče nešto novo na kreativnoj radionici, dok će njihovi roditelji biti u prilici da sa vodičem prođu kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku“

Izvor: Istorijski muzej

Ako ste propustili