SUBOTA U ISTORIJSKOM MUZEJU – AVGUST

Istorijski muzej Srbije je od juna započeo realizaciju programa pod nazivom „Subota u Istorijskom muzeju“, koji posetiocima Muzeja svake subote od 13 časova nuditi bogat prateći sadržaj u okviru aktuelne izložbe „Čekajući stalnu postavku“, saopštili su iz Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba je koncipirana tako da daje uvid u pojedine celine buduće stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije. Na njoj su prezentovani predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim naslednicima iz dinastija Obrenović i Karađorđević, dok je poseban deo izložbe posvećen srednjovekovnom periodu srpske istorije.

Prateći programi podrazumevaju kreativne radionice za decu, stručna i tematska vođenja kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku“.

Subota, 12. avgust od 13 časova – Tematsko vođenje „Umetnost i politika u srpskom srednjem veku“ kustosa Milorada Sretenovića i Danila Spaića – Kako su najsitniji detalji mogli da govore mnogo o političkim težnjama srpskih srednjovekovnih vladara? Od grčkojezičnog teksta na Strojimirovom pečatu, preko vizantijskog uređenja Milutinovog dvora, do grandioznih freskopisa Dušanovog vremena, svaka sitnica je nosila u sebi političku poruku, a njih će na originalan i intrigantan način dešifrovati naši kustosi.

Subota, 19. avgust od 13 časova – Kreativna radionica „Upoznajmo savremenu umetnost“, namenjena deci uzrasta od 6 do 12 godina – Posle velikog uspeha koji je radionica na ovu temu postigla u julu, odlučili smo da ugostimo još jednu grupu mladih umetnika koji će imati priliku da pođu stazama srpskih savremenih slikara i stvore mala velika umetnička dela kojih će se još dugo sećati. Radionica je namenjena deci uzrasta od 6 do 12 godina. Zbog ograničenog broja mesta, dolazak je neophodno najaviti na adresu [email protected]. Radionicu vode kustoskinje Olgica Lukanović i Marija Lakić.

Subota, 26. avgust od 13 časova – Stručno vođenje kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku“ kustosa Danila Spaića i Siniše Vulića

Ako ste propustili