Srušene zgrade kod Slavije

Rušenje bloka zgrada između Slavije i parka Manjež počelo je 17. avgusta 2023. godine kako bi se izgradio kompleks „King’s Circle Residences“ kompanije Maison Royale, a koji je jedan od vlasnika i bivši fudbaler Dejan Stanković. Tačnije kompleks se gradi prema izdatom rešenju u bloku između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina

„Deo predmetnog prostora se nalazio u okviru celine ‘Zapadni Vračar’ koji je u skladu sa članom 29. Zakona o kulturnim dobrima bio upisan u evidenciju nepokretnosti koji uživaju prethodni zaštitu. Navedeni status celine Zapadni Vračar prestao je da važi 25. decembra 2020. godine“, navedeno je u lokacijskim uslovima koje je 12. jula ove godine izdao Gradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.

Blok zgrada:

Stara zgrada Gradske štedionice iz 19. veka na raskrsnici ulica Svetozara Markovića i Kralja Milana. Ova zgrada je trebalo da bude porušena kako bi se izgradila nova Gradska štedionica ali od toga se odustalo i počela je gradnja nove zgrada u Ulici Svetozara Markovića na broju 43, 1929. godine.

Zgrada nekadašnje Građanske štedionice u Ulici Svetozara Markovića 43, a koja je izgrađena 1929. po projektu arhitekte Stevana Tobolara. Primer je poznog akademizma, monumentalne fasade sa simetričnim balkonima, kolosalnim stubovima, isturenim vencom ukrašenim cvetnim ornamentima, i figurom rimskog boga trgovine i putovanja Merkura. U zgradi se nalazila štedionica sve do Drugog svetskog rata.

Stambena zgrada u Ulici Svetozara Markovića 47, izgrađenu 1927. godine po projektu poznatog srpskog arhitekte Milana Zlokovića.

Kada je u pitanju nekadašnja kafana „Manjež„, koja ima svoju dugu istoriju, a danas je tu kockarnica ne bi trebalo da bude srušena ali to će već pokazati vreme. Zgrada u kojoj se nalazila kafana „Manjež“ sagrađena je 1934. godine izrađeno po projektu Stevana Tobolara.

Zgradu u Ulici kralja Milutina 26 koje je tridesetih godina prošlog veka projektovao ruski emigrant Valerij Staševski takođe ne bi trebalo da bude srušena ali prema slici na novog projekta zgrade nema.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili