Srbija podržava inicijativu „Jedan pojas – jedan put“

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je danas govor na Forumu „Jedan pojas – jedan put“ tokom konferencije o povezanosti i saradnji, koja je održana u konferencijskoj dvorani na jezeru Jenći, u blizini Pekinga.Premijer Vučić je predložio da se sledeći Forum inicijative „Jedan pojas – jedan put“ za međunarodnu saradnju održi u Srbiji.

On je tom prilikom istakao:

„Mi smo već dosta uradili na bilateralnoj saradnji sa našim kineskim prijateljima. Sagradili smo most na reci Dunav, koji je pušten u rad za vreme boravka kineskog premijera Li Kećanga u Srbiji. Gradimo nekoliko pruga i autoputeva‎ sa kineskim kompanijama, uz njihovu tehničku i finansijsku podršku.

Jedan veoma poznat projekat, koji je upravo pomenuo moj prijatelj Viktor Orban, premijer Mađarske, jeste pruga između Beograda i Budimpešte, koja će povezati Srbiju i Mađarsku i biti glavna deonica pruge jugoistočne Evrope.

Nadam se da ćemo radove započeti krajem godine, uz prisustvo premijera Kine, Mađarske i Srbije. Aerodorom Nikola Tesla Beograd je nedavno postao najbrže rastući aerodrom u Evropi.

Očekujemo ponude iz više zemalja za koncesiju nad našim aerodromom i nadam se da će tada veze biti još bolje sa svim ostalim zemljama. Radimo i na „broad band“ aktivnostima, na modernizaciji i održavanju naših optičkih sistema i nadam se da ćemo imati i bolju železničku i putnu infrastrukturu u pravcu Soluna u Grčkoj, o čemu sam danas već razgovarao sa mojim grčkim kolegom Ciprasom.

Hteo bih da napomenem još nešto što je od velike važnosti i tiče se energetskog sektora. Mi smo već deo Transbalkanske elektroenergetske mreže, ali ono što nam je zaista potrebno je da nađemo način da dođemo do ruskog gasa u budućnosti.

Hteo bih da se osvrnem na reči ruskog predsednika Vladimira Putina i da kažem da je Rusija naš odgovoran snabdevač gasa. Potrebno nam je da napravimo interkonektor između Srbije i Bugarske kako bismo dobijali gas kada Rusija izgradi gasovod do Turske.

Istovremeno, imamo više projekata sa EU za izgradnju autoputa između Beograda i Prištine, što je nama veoma važno. Radimo sve kako bismo pojačali naše veze.

Saglasan sam sa čileanskim i grčkim predlogom da se ovaj forum održava jednom godišnje ili jednom u dve godine.

Mi smo jedna od najmanjih zemalja ovde, pa sam slobodan da predložim da se sledeći forum održi u Srbiji. Znam da ovo nije skromno s moje strane, ali dobrodošli ste u Srbiju“, naveo je u svom obraćanju premijer Vučić.

Nakon govora premijera Srbije, kineski predsednik Si Đinping je istakao da Srbija veoma mnogo polaže na infrastrukturnu saradnju i da konstantno napreduje.

„Cenim Vaša aktivna zalaganja za unapređenje infrastrukturne saradnje, premijeru Vučiću“, zaključio je Si Đinping.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili