Sramotno hapšenje srpskih mladića u Plemetini

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije ocenila je da je hapšenje dva srpska mladića u Plemetini, sramotno i kukavičko ponašanje privremenih institucija samouprave u Prištini.

U saopštenju se navodi da su mladići uhapšeni zbog „izazivanja mržnje, razdora, nacionalne, rasne, verske ili etničke netrpeljivosti“ i ispisivanja grafita, u atmosferi u kojoj su Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno na meti najdirektnijih pretnji zločinom.

Policija i tužilaštvo na Kosovu i Metohiji danas su time dokazali da su instrument u apsurdnoj kampanji u kojoj se pojedini albanski političari, od kojih neki i vršioci najviših funkcija u privremenim pokrajinskim institucijama i lideri pojedinih albanskih stranaka, utrkuju ko će više i originalnije da mrzi Srbe.

Ukoliko je Prištini zaista stalo do skladnih međunacionalnih odnosa i pomirenja, onda bi trebalo za početak da budu uhapšeni oni koji su proteklih sedmica srpskom narodu pretili nasiljem i etničkim čišćenjem.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava nasilnike, bili oni u civili ili uniformama, da ne maltretiraju srpsku decu, a od predstavnika međunarodne zajednice u Prištini zahteva da aktivnije obuzdaju raspomamljeni šovinizam pojedinih albanskih političkih lidera i stanu na put nekontrolisanom rasplamsavanju antisrpske histerije.

Takođe, Kancelarija sa zabrinutošću konstatuje i da su lica, od kojih je jedno maloletno, u saopštenju policije identifikovana punim prezimenom i prvim slovom imena.

To je najflagrantnije kršenje ljudskih prava i otvoreni poziv na nasilje, a govori mnogo i o demokratskoj svesti i profesionalnosti medija u pokrajini koji su takvo saopštenje preneli bez uredničke intervencije, ističe se u saopštenju.

Ako ste propustili