Specijalna bolnica „Sveti Sava“ dobija savremeni skener

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar najavio je, tokom obilaska Specijalne bolnice „Sveti Sava“ u Beogradu, da će ta zdravstvena ustanova sutra dobiti savremeni skener, koji će biti u funkciji od 1. decembra.

Lončar je naveo da će time ta bolnica imati dva CT aparata, što će poboljšati dijagnostiku, i istakao da je nabavka tog aparata i opremanje prostora koštalo 69 miliona dinara, pri čemu je Ministarstvo izdvojilo 60 miliona dinara, dok je iz donacija prikupljeno preostalih devet miliona.

Ministar je, napominjući da je moždani udar prvi uzrok smrti kod žena, a drugi kod muškaraca, naveo da je najvažnije da pacijent stigne u roku od šest sati do bolnice, jer je to period u kojem lekari mogu da uspešno oslobode krvni sud od tromba.

Direktor bolnice „Sveti Sava“ Milan Savić rekao je da sa dva skener aparata bolnica može da funkcioniše 24 časa bez zastoja, dodajući da je do sada veliki problem i za dijagnostiku i za terapiju bio kada se jedini skener pokvari.

Ovde se radi najveći broj intravenskih tromboliza – terapija koje se primenjuju u prva četiri i po sata moždanog udara kako bi se tromb koji je zapušio krvni sud razgradio. Godišnje se uradi više od 100 takvih intervencija, što je najveći broj u Srbiji, naglasio je Savić.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili