Španski metar 2023.

Španski metar 2023. održaće se na više lokacija u Srbiji po petnaesti put. Održaće se od 24. maja do 01. juna 2023. godine.

Institut Servantes u Beogradu predstaviće domaćoj publici neke od najzanimljivijih filmova koji nam dolaze iz Španije.

Festival će biti svečano otvoren 24. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda srpskom premijerom filma „Volonterka“ rediteljke Neli Regere sa Karmen Maći u glavnoj ulozi.

Glavni program „Savremeni film“ čini devet ostvarenja iz Španije, Argentine, Čilea, Meksika i Perua.

U okviru ovog ciklusa u DKC-u će biti prikazani filmovi: „Hulijusov svet“, „Izgubljeno vreme“, „Kuća među kaktusima“, „Mama, ne (po)vezuj se“, „Priče za nepričanje“, „Ukradeni identitet“, „Volonterka“, „Vrh“ i „Zavrti se“.

Petnaesto izdanje Španskog metra nije moglo da prođe bez „Ženskog ugla“, jedne od tradicionalno omiljenih programskih linija koja za cilj ima promociju ženskih kinematografskih ostvarenja. Ovog puta, pod naslovom „Imaginarijumi nespokoja“, ciklus čine četiri dugometražna i tri kratkometražna filma, koji savršeno odražavaju karakter i talenat autorki, kao i kvalitet španskog filma koji potpisuju žene.

U okviru „Ženski ugao“ u DKC-u biće prikazani sledeće naslove: „Afrika 815“, „Crveno zlato“, „Filmofilke“, „Gluva“, „Krljušt“, „Mami“ i „Put u sobu jedne majke“.

U okviru Španskog metra neki od klasika španske kinematografije biće prikazani i u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ulaznice za projekcije u DKC-u su u prodaj kao i u Jugoslovenskoj kinoteci. Sve detaljnije informacije na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs.

Foto: Ilustracija / pixabay

Ako ste propustili