Skok u prave ruke

Nekoliko godina nakon Velikog rata ( Prvog svetskog rata ) gospodin A.A voleo je da provodi dane u Skadarliji menjajući i po nekoliko kafana za jedan dan. Veoma imućan , ali svoje bogatstvo je stekao zahvljujući starijem bratu koji je i dalje vodio glavnu reč u firmi i u porodici.

Prolazile su nedelje ali gospodina A.A nije bilo u Skadarliji, pa su se ostala gospoda zabrinula šta se dešava sa njihovim mladim prijateljem koji je uvek jedva čekao da sedne za sto i izrecituje koju pesmu kao pravi boem. Malo su se raspitali ,a onda čuli priču da se zaljubio u mladu devojku ali iz ne toliko poznate beogradske porodice, pa njegovo brat brak nije hteo odobriti.

Na sve načine je stariji brat M.A pokušao brak zaustaviti da je na kraju i ucenio mladu devojku preko njene porodice, i ako je nikada video nije. Devojka je morala odbaciti od sebe A.A i ako ga je iskreno volela.

Sav skrhan od bola A.A odlazi u Skadarliju i seda sa svojim društvom menjajući kafane ali ne i raspoloženje. Pokušali su ostali da ga oraspolože ali nije bilo leka ni u čašama vina sa kojim su ga čašćavali.

Nakon što se zatvori kafana “Dva jelena” on krenu do reke, pa se u nju baci. Srećom neki ribar i ga opazi, pa ga iz vode izvuče ali on bi u nesvesti i odvezoše ga u bolnicu.

Brat M.A iz Zemuna dođe u bolnicu i kraj bratove postolje se počne izvinjavati i sve obeća da će odobriti samo da mu brat živ ostane. Medicinska sestra obeća bratu M.A da će ga ona čuvati i obeća mu da će najbolju negu imati.

Medicinska sestra kao što je i obećala pored njega je stalno bila da ni kući nije išla. Preko dana bi ga umivala, o postelji i terapiji brinula, a noću pored kreveta sedela i čitala mu neke knige ili samo sa nim pričala. Doktori i sestre su je posmatrali i slobodne dane joj nudili ali ona nije htela ni jedan dan od A.A odmaći. O njenoj predanosti i brat M.A je načuo , pa joj pare nudio ali ona ga odbi.

Prošlo je malo više od mesec dana a A.A se probudi i brata pored svoje postelje vide. Brat M.A se počne izvinjavati, pa čak je hteo i zaplakati ali se plašio da ga neko ne ugleda. A.A mu oprosti i zapita šta se sve desilo dok je on spavao. Pričajaću mu svakakve događaje i abrove iz Beograda M.A na kraju dođe i do priče o sestri koja ga je verno negovala. A.A bi oduševljen pričom o sestri da je hteo lično da joj se zahvali pa zamoli brata da je dovede.

Nakon nekog vremena brat sa medicinskom sestrom dođe i taman kada je hteo predstaviti A.A zaustavi brata, pa mu reče:

“Nemoj je predstavljati jer pored moje buduće žene stojiš. Nije bilo nikada suđeno da bez nje odem. Sudbinu brate nisi mogao ni ti, a ni ja, zaustaviti jer me je ona ponovo u njene ruke dovela.”

Inspirisano istinitim događajem iz Beograda.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili