Saradnja Srbije i Kube u oblasti zdravstva

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar potpisao je danas u Havani Sporazum o saradnji u oblasti lekova i medicinskih sredstava između Srbije i Kube, kojim se reguliše oblast snabdevanja bio-farmaceutstkim proizvodima, medicinskim sredstvima i reagensima.

Sporazumom je previđeno uspostavljanje sveobuhvatnih zdravstvenih programa za lečenje hroničnih degenerativnih bolesti poput raka i dijabetesa, a koji će obuhvatiti transfer postupaka povezanih sa tretmanom ovih bolesti.

Lončar, koji boravi u radnoj poseti Kubi, istakao je da pomenuti sporazum treba da doprinese napretku u oblasti bio-tehnologije u Srbiji, naglasivši da je to još jedna u nizu potvrda prijateljskih odnosa i izuzetne bilateralne saradnje Srbije i Kube.

Dokument omogućava uspostavljanje saradnje i otpočinjanje projekata koji će omogućiti razmenu lekova i medicinskih sredstava preko sveobuhvatnih tehnoloških paketa, kao i intenzivnu buduću saradnju i nove zajedničke projekte dveju zemalja u ovoj oblasti, objasnio je on.

Sporazum sa kubanske strane sprovodi Grupa biotehnološke i farmaceutske industrije „BioKubaFarma“ i kompanije koje je čine i Centar za državnu kontrolu lekova, medicinske opreme i sredstava „SEDMED“.

Sa srpske strane za to su zaduženi Ministarstvo zdravlja Srbije i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Sporazum je potpisan na period od pet godina, sa mogućnošću produžetka.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili