Regionalna stabilnost i nastavak evropskog puta prioriteti

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačića razgovarao je danas u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Dačić je nakon sastanka naglasio da je cilj Srbije i zapadnog Balkana ulazak u EU, i dodao da se taj cilj može ostvariti jedino krupnim koracima napred, a ne zapaljivim izjavama koje region vraćaju u prošlost.

Prvi potpredsednik Vlade je izrazio očekivanje da će krajem juna, na narednoj Međuvladinoj konferenciji Srbija–EU, biti otvoreno još nekoliko pregovaračkih poglavlja.

Mi se nadamo da će ih biti četiri. Međutim, koliko god ih bude bilo, to će značiti da dinamika i kontinuitet u procesu napredovanja na putu evropskih integracija postoji, poručio je Dačić.

On je ponovio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta regionalna stabilnost, kao i da će Srbija uložiti maksimum napora da svojom konstruktivnom ulogom pruži značajan podsticaj tome da Balkan bude zona regionalne stabilnosti i mira.

Zajedno smo danas konstatovali da je Srbija na dobrom putu i neophodno je da nadoknadimo ono što smo izgubili u prošlosti, a za to su nam potrebni krupni koraci, poručio je prvi potpredsednik Vlade.

On je izrazio nadu da put ka EU neće biti zaustavljen, i naglasio da će Srbija učiniti sve da doprinese nastavku dijaloga s Prištinom, ali i da očekuje da se ispuni ono što je za Srbiju najbitnije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Dačić je Hanu preneo poruku da će Srbija i nakon izbora novog predsednika i formiranja nove republičke vlade nastaviti da realizuje svoje spoljnopolitičke prioritete, među kojima je najvažniji članstvo u EU.

Han je nakon sastanka sa Dačićem istakao da je Srbija na dobrom putu i da uskoro očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima.

Uvereni smo u to da će nova pregovaračka poglavlja biti ubrzo otvorena. Svaka mogućnost se mora iskoristiti kako bi se zadržali zamah i dinamika ovog procesa, poručio je on.

Han je pohvalio Srbiju i zbog liderstva u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ako ste propustili