Prostest nastavnika u OŠ „Đura Jakšić“

Kasno sinoć roditelji su dobili poruke u kojem se navodi da će nastavnici danas stupiti u „beli štrajk“ da deca mogu da dođu ali da neće biti nastave i da deca nisu u obavezi da dođu.

Članovi kolektiva OŠ „Đura Jakšić“ uputili su saopštenje medijima u kojem navode…

„U poslednjih mesec dana plasiraju se dezinformacije i laži o tome da je Kristijan Golubović dobio dozvolu da poseti našu školu, kao i razne druge verzije jedne jedine istine koja glasi: direktorka škole odobrila je snimanje spota grupi ‘Crni Cerak’ na osnovu sinopsisa za spot koji kritikuje idole i uzore koje propagira aktuelni sistem vrednosti, pri čemu je informacija o gostovanju Kristijana Golubovića u spotu izostala kako u usmenoj, tako i u pisanoj formi. Stoga, smatramo da je sama direktorka, a sa njom i cela škola zloupotrebljena i nepravedno izložena medijskom linču“, piše u saopštenju kolektiva.

„Rešenje Ministarstva Prosvete kojim se sadašnja direktorka razrešava devet radnih dana pre kraja školske godine za učenike osmog razreda i postavlja nova direktorka iz reda razredne nastave koja nema iskustva sa poslovima direktora škole, smatramo neprofesionalnim i neodgovornim, a s obzirom na kompleksnost procedure sprovođenja Završnog ispita. Dalje, odluka da se dosadašnja direktorka razreši dužnosti je neosnovana i nezakonita. U radnjama direktorke, iako je propusta bilo, nisu se stekli uslovi za razrešenje u smislu člana 128 Zakona o osnovnama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zapisnik inspekcije je netačan, zasnovan na činjenicama koje su pogrešno utvrđene, pa i samo Rešenje u kome je tek prepisano obrazloženje iz Zapinika, ne može biti osnovano“, stoji u saopštenju koletiva.

Obaveštenje u vezi sa celom ovim slučajem poslato je, kako navode, i Ministarstvu prosvete, a jedini zahtev koji kolektiv ima je stavljanje van snage Rešenja o razrešenju Tamare Jelić, kao i Rešenje o postavljenju nove direktorke Lenke Jokić.

Razrešenje

Podsećamo da je sve počelo pre mesec dana, tačnije 20. aprila, kada je direktorka Osnovne škole „Đura Jakšić“ Tamara Jelić ustupila školske prostorije grupi „Crni Cerak“ za potrebe snimanja spota, u kom se pojavio i osuđivani kriminalac.

Nakon saznanja da je u školi snimao spot i K:G. roditelji su reagovali i obratili se ministarstvu koja je poslala inspekciju.

Inspekcija je utvrdila da je u radu direktorke Tamare Jelić došlo do propusta, zbog čega je su se stekli uslovi da direktorka škole bude smenjena. O razrešenju direktorke juče je potpisao ministar prosvete Branko Ružić.

Roditelji

Neki roditelji, jer samo sa nekima imam kontakt, su u neverici šta se dešava. I postavljaju pitanja na koja i dalje nemaju dogovore:

Kako je moguće da neko uđe u školu, bez obzira na njegovu prošlost, a da se o tome nema saznanja?

Da li je postojao spisak onih kojih će boraviti u školi?

Ko je nadgledao da će se snimanje spota odvijati prema sineopsisu?

Kako je moguće da neko ko bi trebalo da vodi računa o ustanovi i deci, ne pokaže na svome primeru da trebaju da budu odgovorni u svome poslu i da ih o tome uče nastavnici?

Foto: Ilustracija / pixabay

Ako ste propustili