Prinos pšenice će u 2016. godini biti iznad proseka

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić održali su danas sastanak sa predstavnicima proizvođača ratarskih kultura i otkupljivača.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine navodi se da su sastanku prisustvovali i predstavnici Produktne berze i udruženja proizvođača žita, kao ključnih učesnika na tržištu žitarica.

U razgovoru je ocenjeno da će prinos pšenice u 2016. godini biti iznad višegodišnjeg proseka, te da će, pored potreba domaćeg tržišta, pšenice biti u rekordnim količinama i za izvoz.

Učesnici sastanka su postigli saglasnost o tome da se cena žitarica formira na osnovu ponude i potražnje na međunarodnom tržištu, visine godišnjeg prinosa, ali i da je jedan od faktora koji dovode do niže otkupne cene neujednačenost kvaliteta pšenice.

Na sastanku je dogovoreno i da nadležne inspekcije resornih ministarstava preduzmu sve neophodne mere u cilju provere navoda o mogućim zloupotrebama pri otkupu i skladištenju pšenice, kako bi se i na taj način zaštitili proizvođači.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je prepoznalo potrebu da se i pitanje ocene kvaliteta žitarica dodatno uredi kroz poseban pravilnik, čija je izrada već u toku i za koji se očekuje da pruži dodatnu zaštitu proizvođačima žitarica u pogledu kvaliteta njihovih proizvoda, ističe se u saopštenju.

Izvor:Vlada Srbije

Foto: mpzzs.gov.rs

Ako ste propustili