Premije za mleko će ostati sedam dinara za litar

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je danas mere mere podrške za mlade poljoprivrednike, naročito one koji žive u devastiranim područjima gde je prisutno demografsko pražnjenje.
Nedimović je na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije, na kojoj su razmatrani predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i zakona o vodama koje je podnela Vlada Srbije, rekao da je ideja bila da se proširi krug onih koji mogu biti korisnici budžetskih sredstava, pre svega u sektoru stočarstva.

Došli smo na ideju da uvedemo podsticaje kojim bismo mogli da podržimo očuvanje broja krava koje su baza za proizvodnju teladi za tov. Srbija ima dobre uslove za proizvodnju kvalitetnog junećeg mesa i naša ideja je da finansijski pomognemo one koji se bave ovom proizvodnjom, naveo je Nedimović.

On je govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, rekao da predložena rešenja idu u pravcu da se omogući korišćenje IPARD sredstava i utvrde procedure za njihovo odobravanje, a izmenama tog zakona biće omogućena potpuna transparentnost u pogledu procedura.

Takođe, što se tiče 175 miliona evra koja su na raspolaganju Srbiji, ideja je da tokom sledeće godine bude objavljen prvi konkurs, dodao je on.

Prema njegovim rečima, izmene zakona predstavljaju korak napred i podrazumevaju implementaciju evropskih standarda u sistem.

Ministar poljoprivrede je istakao da što se tiče Predloga izmena Zakona o vodama, da postojeći propis iz 2010. godine nije dao kvalitetna rešenja u načinu upravljanja na vodnim prostorima.

Biće definisane procedure i uveden red u ovu oblast, naglasio je ministar poljoprivrede, dodavši da je cilj da se na kvalitetan način upravlja vodnim prostorima kako se ne bi došlo u situaciju kakva je bila 2014. godine, kada su zemlju zadesile velike poplave.

Nedimović je što se tiče naknada za odvodnjavanje, naveo da Poreska uprava više neće biti nadležni organ za to, već nadležno javno-vodoprivredno preduzeće.

On je rekao i da će premije za mleko ostati sedam dinara za litar, a da ostaje da se vidi da li će ostati i zaštitne mere na uvoz mleka, objasnivši da je na tržištu mleka sada situacija mnogo bolja nego što je bila.

Ministar poljoprivrede je podsetio da je Vlada Srbije uvela prošle godine prelevmane odnosno uvozne takse za mleko od 10 do 20 dinara po litru, kao i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara da bi zaštitila domaću proizvodnju u trenutku kada su cene tih proizvoda na evropskom tržištu bile na istorijskom minimumu od oko 20 evro centi po litru.

Izvor: Vlada Srbije
Foto:pixabay

Ako ste propustili