Predsednik Srbije: Ovo je napad na našu zemlju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da će nakon noćašnje tragedije u Mladenovcu, kada je ubijeno osam osoba i ranjeno 14, biti donete mere po hitnom postupku, a jedna od njih je pooštravanje uslova za posedovanje oružja.

U svoje i u ime Vlade Srbije izrazio je saučešće porodicama stradalih u OŠ „Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu, i poručio da smo zajedno ujedinjeni u bolu i tuzi.

Ovo je masovni zločinački napad, posle napada na našu decu, a posle na svakoga ko se slučajno našao ispred Lovačkog doma u Mladenovcu. Ovo je napad na našu zemlju i svaki građanin to oseća, poručio je predsednik i dodao da su svi veliki narodi u sličnim situacijama uspevali da nalaze razumna rešenja posle tragedija.

Najavio je da će u narednih šest meseci biti primljeno nekoliko hiljada novih policajaca kako bi u svakoj školi u Srbiji bio prisutan jedan policajac, i naveo da će se time podići sigurnost u školama i smanjiti vršnjačko nasilje.

U Beogradu ima 331 škola, i 331 policajac će biti raspoređen u njima i da će za ostale mere biti potrebno 25 miliona evra, naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, noćašnji napad u Mladenovcu je teroristički akt u kojem su jedinice MUP-a imale zadatak da uhapse i neutrališu teroristu.

Povodom masovnog ubistva u Mladenovcu doneta je odluka da se podigne nivo obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite cele zemlje.

Predsednik Srbije je ukazao na to da će Vlada Srbije danas doneti zaključak u kome se nalaže MUP-u da pripremi hitne izmene i dopune Zakona o oružju, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje kratkog i vatrenog oružja.

Svi ljudi koji imaju oružje proći će reviziju, nakon koje neće ostati više od 30-40 hiljada komada. Izvršićemo razoružanje i udvostručićemo kazne. Takođe, i kod lovaca biće predviđene šestomesečne i godišnje provere, koje obuhvataju lekarske i psihijatrijske analize i testove na psihoaktivne supstance, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je najavio i da će MUP preduzeti mere da se obezbedi moratorijum za držanje oružja.

MUP-u će biti naloženo da preduzme sve mere i da sva lica koja ilegalno drže oružje predaju to oružje za mesec dana, a Ministarstvu pravde da pooštri kazne za neovlašćeno držanje oružja, istakao je predsednik.

Ako ste propustili