Predsednički izbori 2. aprila

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković raspisala je danas izbore za predsednika Republike Srbije za nedelju, 2. april.

Gojković je, nakon potpisivanja Odluke o raspisivanju izbora u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, uputila poziv građanima da 2. aprila izađu na izbore i svojim glasom odluče ko će biti predsednik Srbije u narednom mandatu, te da pažljivo prate izborne kampanje i da svojim glasom ocene, na prvom mestu predsedničke programe, jer su oni od izuzetne važnosti za dalju budućnost Srbije i stabilnost države.

Odluka o raspisivanju izbora stupiće na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, kada će početi i rokovi za njihovo sprovođenje.

Kandidata za predsednika Republike mogu da predlože registrovane političke stranke, koalicije i grupe građana, ukoliko ga overenim potpisima podrži najmanje 10.000 birača, a predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Redosled kandidata na listi utvrđuje se žrebom.

Za predsednika Republike biće izabran kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali.

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja.

Na ponovljenom glasanju, odnosno u drugom krugu, učestvuju dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova, a pobeđuje onaj koji dobije veći broj glasova.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili