Potpisan aneks ruskog kredita za modernizaciju srpske železnice

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas potpisivanju Aneksa 3.2 kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice.

Taj dokument su u Vladi Srbije potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić i generalni direktor RŽD internešenel Sergej Pavlov.

Aneks je vredan 247,9 miliona dolara, a time su obezbeđena sredstva za drugu fazu rekonstrukcije pruge Stara Pazova–Novi Sad, pri čemu je planirano da radovi počnu u prvom kvartalu 2018. godine.

Ugovorom je predviđeno izvođenje radova na otvorenoj pruzi na ovoj deonici, ukupne dužine 40,4 kilometra, koja je deo buduće brze pruge Beograd–Budimpešta.

Potpisani dokument predviđa izgradnju dvokolosečne železničke pruge, tri vijadukta, tunela, 19 mostova i propusta, kao i 36 malih mostova, pri čemu će biti izgrađena i nova stanica Beška i rekonstruisane stanice Sremski Karlovci, Inđija i Petrovaradin sa podzemnim prolazima i jedno stajalište.

Za deonicu Stara Pazova–Novi Sad iz ruskog kredita u julu 2016. godine potpisan je Aneks 3.1, koji se odnosi na radove na tunelima i vijaduktima, a čija je vrednost 337,6 miliona dolara.

RŽD internešenel je već pristupio realizaciji Aneksa 3.1, u skladu sa kojim će biti izgrađen vijadukt u plavnom području Dunava i tunel Čortanovci, koji su unikalni po razmerama i značaju za infrastrukturu Srbije.

Mihajlović je prethodno održala sastanak sa prvim potpredsednikom Ruskih železnica Aleksandrom Mišarinom.

Deonica Stara Pazova–Novi Sad deo je pruge Beograd–Budimpešta, na kojoj će putnički vozovi dostizati brzinu od 200 kilometara na čas.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili