Popis 2022. u Srbiji od 1. oktobra

Popis u Srbiji počinje u subotu 01. oktobra i trajaće do 31. oktobra 2022. U skladu sa zakonom svi su obavezi da učestvuju u popisu i da odgovore na pitanja tačno.

Zbog mogućih raznih prevara svi popisivači nosiće legitimaciju i na to treba obratiti pažnju – na prednjoj strani legitimacije nalaziće se logo RZS-a, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte, a na zadnjoj strani nalazi se ovlašćenje za rad. Takođe, na sajtu https://popis2022.stat.gov.rs/ postoji trenutan spisak popisivača gde možete izvrišti proveru validnosti legitimacije.

NEKA OD PITANJA

Da li sam obavezan da učestvujem u Popisu?

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Republike Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u Republici Srbiji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Republici Srbiji, u obavezi su da učestvuju u Popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore. Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu, od 20.000 do 50.000 dinara.

Šta ako niko nije kod kuće?

Ukoliko popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, doći će ponovo u nekom drugom terminu, a ako i tada kod kuće nema nikoga ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i informaciju da građani pozivom na bespatan broj info-centara mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja.

Da li sam u obavezi da dam na uvid lična dokumenta ?

Niste u obavezi da popisivaču dajete na uvid lična dokumenta, zato što se podaci u popisu prikupljaju na osnovu izjave, ali kako bi proces popisivanja bio brži možete da pripremite neki od dokumenta sa JMBG-om (ukoliko ovaj podatak ne znate napamet), kako biste JMBG izdiktirali popisivaču.

Ako je neko od članova domaćinstva nije prisutan…?

Sva lica koja su privremeno odsutna biće popisana u svom domaćinstvu, a podatke o njima daće prisutni članovi domaćinstva.

Da li moram da odgovorim na sva pitanja?

Od 69 pitanja koja će biti postavljena na tri pitanja niste u obavezi da odgovorite – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Kontakt i e-mail adresa o popisu stanovništve:

Web: https://popis2022.stat.gov.rs/

Info centar: 0800 444 005

E-mail: [email protected]

Ako ste propustili