Trend

Pomeranje polaganja završnog ispita za osnovce za jedan dan

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, na osnovu zaključka Vlade Srbije da 17. jun ove godine, kao drugi dan Kurban-bajrama, bude neradni dan za pripadnike islamske veroispovesti, obavestilo sve škole o pomeranju datuma za održavanje završnog ispita.

U saopštenju se navodi da će, u skladu sa ovim zaključkom, prvi dan polaganja završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja biti u utorak, 18. juna, kada će učenici polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će test iz matematike imati 19. juna, a test iz izabranog predmeta 20. juna.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poručila je učenicima da je pred njima još jedan dan, koji, ukoliko je potrebno, mogu da iskoriste i za eventualnu dodatnu pripremu za završni ispit.

Ona je poželela svim učenicima puno uspeha i pre svega savladavanje treme kako bi pokazali svoje znanje u punom kapacitetu, dok je roditeljima i nastavnicima poželela da budu zadovoljni zbog ostvarenih rezultata njihove dece i učenika.

Imajući u vidu ovu odluku, sve aktivnosti iz Kalendara aktivnosti se pomeraju za jedan dan.

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu Moja srednja škola biće objavljeni u subotu, 22. juna. Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor, koji je moguće podneti neposredno u školi ili elektronskim putem.

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita biće 25. juna, a raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2. jula.

Ministarstvo prosvete pozdravlja ovu odluku Vlade Srbije i svim pripadnicima islamske veroispovesti čestita pomenuti praznik, dodaje se u saopštenju.