Počeo završni ispit za upis u srednje škole

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je prvi put ove godine napravljen racionalan pristup u planiranju broja učenika kada je u pitanju upis u srednje škole, i to tako što se pre svega vodilo računa o interesima dece.

Šarčević je u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“, gde je prisustvovao završnom ispitu iz srpskog jezika, naveo da približno 69.000 osmaka polaže maturu, uključujući i đake sa Kosova i Metohije.

Za sada, kako je preneo, sve protiče bez bilo kakvih nepravilnosti, ali će nakon završetka polaganja mature sva odstupanja biti analizirana.

Ministar je podsetio na to da su pre tri meseca nadležni organi konsultovali privredu i tržište rada, ali i lokalne samouprave kako bi saznali šta je aktuelno i perspektivno.

U tom smislu imali smo jasnu formulu – koliko dece je prošle godine završilo osmi razred, koliko ih je apliciralo, a koliko je ostalo neupisano, i držeći se toga napravljen je plan sa odstupanjem od pet odsto, objasnio je Šarčević.

Prema njegovim rečima, nadležni su se usredsredili na upis u gimnazije u toj meri da su neke varoši po prvi put dobile gimnaziju, poput Golupca ili Ušća, dok su pojedine gimnazije dobile IT odeljenja.

Polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda u Srbiji počelo je testovima iz srpskog ili maternjeg jezika.

Drugog dana, odnosno u četvrtak, polagaće se test iz matematike, dok će se u petak rešavati kombinovani test, s pitanjima iz pet predmeta, i to biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili