Planirani prihodi u budžetu za narednu godinu 1092,9 milijardi dinara

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije da je naša zemlja na dobrom putu da dođe do održivog nivoa javnog duga i deficita i da bi dalje stezanje kaiša moglo da ima negativne posledice.
Vujović je na sednici tog odbora, pred raspravu o budžetu u Skupštini Srbije ocenio da su postignuti rezultati bolji od očekivanih i da bi dalja štednja delovala restriktivno na privredni rast.

To ne znači da smo izašli iz svih problema, već da smo ostvarili više nego što smo planirali i da ulazimo u zonu u kojoj možemo s mnogo više izvesnosti da gledamo u budućnost, dodao je on.

Ministar je ponovio da su planirani prihodi u budžetu za narednu godinu 1092,9 milijardi dinara, da je manjak u državnoj kasi 69,1 milijardu, ali da su čak 43,5 milijardi od tog deficita zajmovi koje će država vratiti u ime nekih državnih preduzeća, poput „Petrohemije“, RTB „Bor“, i ostalih.

Kada se to odbije, dolazi se do rekordno malog fiskalnog deficita od 0,6 odsto, rekao je Vujović iznevši uverenje da se Srbija nalazi na dobrom putu da dođe do održivog nivoa javnog duga, pri čemu se očekuje ovogodišnji privredni rast od 2,7 do 2,8 odsto.

Ministar je, na kritike opozicije da Vlada nije u zakonskom roku poslala u Skupštinu Srbije predlog budžeta, rekao da to nije bilo moguće zbog aranžmana sa MMF-om, ali da će se rokovi poštovati naredne godine.

On je istovremeno podsetio na to da posle tri kvartala, još uvek postoji suficit budžeta i uravnoteženi opšti budžet opšte države.

To nam niko ne bi poverovao posle šest meseci. Niko nam ne bi poverovao u stopu rasta od tri posto, 1,6 posto deflator, naglasio je ministar i napomenuo da je ovaj put kašnjenje dobro, jer je ostvarena stopa rasta ne od 1,2, koja je bila pre godinu dana projektovana za ovu godinu, nego od 2,7, a možda će biti i 2,8 odsto.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili