Park Bristol u Beogradu

Park Bristol u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Savski venac

Park Bristol u Beogradu se nalazi u Karađorđevoj ulici, a okružen je ulicama Hadži Nikole Živkovića i Železničkom. Kod parka nalazi se hotel „Bristol“, po kojem je i dobio ime. Pokriva površinu od 12.238 m2.

U parku se nalazi Krst sa Malog pijaca, izrađen od crvenkastog kamena, spomenik koji datira iz 1862 godine. Jedan je od najstarijih spomenika u Beogradu.

Prostor na kome se nalazi park pripadao je trgovcu Luki Ćeloviću koji je dobio dozvolu od gradskih vlasti napravi baštu u evropskom stilu i tu posadi ruže, drveće i ukrasne biljke, o kojima se lično brinuo godinama.

Tačna godina osnivanja parka nije poznata, ali se 1910. godine park predstavio i na razglednicama.

U periodu od 1910. do 1920. godine park se polako formirao gde je dobio naziv Nikoljski odnosno park Svetog Nikole, ali je ime promenjeno, pa je on nazvan Park Bristol.

Park prostirao od hotela „Bristol“, do Glavne Železničke stanice, uključujući i područje koje danas koristi Beogradska autobuska stanica.

Godine 1942. Nemci su izgradili Savski most i pristupnu ulicu koja je podelila park na dva dela. Deo parka koji je bio u blizini železničke stanice bio je srušen, kako bi se napravila nova autobuska stanica.

Ostaci parka koji su se nalazili kod Železničke stanice su nestali kada je proširena autobuska stanica 1984. godine, a iz parka ostao je samo platan koji i danas je tu.

Dodaci

Ako ste propustili