Otvoren Prvi sajam zadrugarstva u Srbiji

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić otvorio je danas Prvi sajam zadrugarstva u Srbiji, koji se održava uoči 1. jula – Međunarodnog dana zadrugarstva.

Krkobabić je, obraćajući se prisutnim zadrugarima i građanima na svečanom otvaranju manifestacije pod nazivom „Zadruge – budućnost privrednog i ekonomskog razvoja“, istakao da je Vlada Srbije opredelila 25 miliona evra za revitalizaciju postojećih i otvaranje novih zadruga.

On je objasnio da Vlada hoće da objedini i unapredi zadrugare kako bi oni postali robni proizvođači, istakavši da je i predsednik Vlade Ana Brnabić u svom ekspozeu potencirala razvoj zadruga, sela, ruralnih područja i ljudi koji žive od malih i usitnjenih parcela.

Prisutnima su se obratili i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov.

Tokom jednodnevnog sajma, zadrugari širom Srbije izložili su svoje proizvode, od poljoprivrednih i zanatskih, do umetničkih.

Plan Vlade je da u naredne tri godine u 500 velikih sela bude formirano 500 zadruga, za šta se planira 25 miliona evra, a sredstva su budućim zadrugarima dostupna putem javnog konkursa koji je nedavno rapisan.

U zemljama Evropske unije registrovano je više od 90 miliona članova zadruga, a u svetu više od 800 miliona.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je trenutno aktivno približno 1.600 zemljoradničkih zadruga, a veliki broj njih nestao je u procesu tranzicije.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili