Otkriven spomenik jednom od heroja sa Košara

U Debeljači, kod Kovačice, danas je otkriven spomenik Tiboru Cerni, jednom od 108 pripadnika Vojske Jugoslavije koji su stradali u odbrani rejona karaule Košare, kada su ih 1999. godine napale udružene snage terorističke OVK, regularne albanske vojske i NATO pakta.

Spomenik su otkrili Kata Cerna, majka poginulog Tibora Cerne, i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je i položio venac na spomenik, a tom prilikom je intonirana himna Bože pravde.

Vučić je u obraćanju nakon otkrivanja spomenika rekao da je istorija Srbije prepuna slavnih bitaka i pobeda koje su u velikoj meri doprinele tome da naša zemlja postane slobodna, nezavisna i poštovana u svetu.

On je, iskazavši zahvalnost stradalim borcima sa Košara za sve što su učinili za svoju otadžbinu, poručio da nikada toliko mnogo nas nije dugovalo toliko beskrajno mnogo tako malenom broju njih.

Mi, građani Srbije, neretko mislimo da je sloboda jednom zauvek data i ponekad zaboravimo na dug prema onima koji su je sačuvali i nisu žalili život za budućnost naše otadžbine, podvukao je predsednik.

Vučić je ukazao na to da je Tibor Cerna 28. aprila 1999. godine uradio nešto što pravi razliku između čoveka i junaka, što deli običan od velikog života, i što čini da smrt ne bude kraj, već početak večnosti.

Stao je pred metak i izgovorio najveću rečenicu tog neopisivo strašnog rata, koji nam je agresor nametnuo. Rekao je “Za ovu zemlju vredi umreti“ i uradio je to, umro je za svoju zemlju i svakoga od nas, naveo je on.

Predsednik je naglasio da je istorija Srbije prepuna slavnih bitaka i pobeda, koje su u velikoj meri doprinele tome da naša zemlja postane slobodna, nezavisna i poštovana u svetu, u koju je svaki gost dobrodošao i u kojoj narod ume da ceni slobodu više od svega, znajući koliko je žrtava za nju palo.

Vence i cveće položili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, diplomatski predstavnici Belorusije, Kipra, Katara, Venecuele, Mjanmara, Kube i Mađarske i predstavnici boračkih organizacija.

Foto: minrzs.gov.rs

Ako ste propustili