Trend

Od večeras u 21 čas na snazi nove mere za suzbijanje epidemije

Vlada Republike Srbije usvojila je danas, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, nove mere za suzbijanje epidemije, koje se odnose na predstojeći vikend (13. i 14. mart).

Od ponedeljka, učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu, dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu.

Doneta je odluka da od petka, 12. marta, od 21 čas, do ponedeljka, 15. marta, u 6 sati ujutru, budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići i restorani), sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, sportski objekti…

U nastavku biće detaljno pobrojani oni objekti na koje se ovo ograničenje rada predstojećeg vikenda ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda.

  • Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije,
  • Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda,
  • Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike,
  • Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji,
  • Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva,
  • Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu,
  • Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.
  • Bitne napomene: šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nisu dozvoljene.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera tokom vikenda i Vlada Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti COVID-19 odvijaće se bez prekida, po unapred utvrđenom planu, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.