Novim zakonskim rešenjem zaštititi poverioce u stečaju

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je danas da predložene izmene i dopune Zakona o stečaju imaju za cilj da se taj postupak učini bržim i transparentnijim, i uputio poziv privrednicima da daju predloge i rešenja.
Knežević je na javnoj raspravi, održanoj u Privrednoj komori Srbije, istakao važanost kontakta sa privredom i privrednim subjektima o ovom pitanju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da se očekuje da će izmene ovog zakona rešiti ili barem ublažiti nelikvidnost, odnosno teret nagomilanih međusobnih dugovanja i potraživanja, kao jedan od najvećih problema domaće privrede.

Namera je da se stečajni postupak učini efikasnijim, tako da preduzeća u problemima što pre reše svoju poziciju, namire poverioce, konsoliduju se i nastave da posluju, a ako to nije moguće, izmire obaveze prema poveriocima i preostalu imovinu prodaju, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se ekonomski prostor očisti od nelikvidnosti i učini sigurnijim i poželjnim za investiranje i poslovanje.

O težini problema nelikvidnosti, kako je naveo, govore podaci da je krajem septembra bilo blokirano ukupno 50.623 preduzeća i preduzetnika, odnosno 27 odsto pravnih lica i sedam odsto preduzetnika.

Čadež je objasnio da je ukupan iznos blokade bez kamate premašio sumu od 300 milijardi dinara, a više od polovine blokiranih bilo je u blokadi duže od 720 dana.

On je naglasio da se Privredna komora Srbije zalaže za što jednostavniji, efikasniji i transparentniji stečajni postupak, uz maksimalnu zaštitu i aktivnije učešće poverilaca.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili