Nezakonita opstrukcija rada u OŠ ”Svetozar Miletić” nije u interesu dece

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da ni na koji način nije destabilozovalo rad u Osnovnoj školi ”Svetozar Miletić” u Beogradu, kao i da je na osnovu izveštaja Republičke prosvetne inspekcije donelo jedinu, zakonom predviđenu odluku.

U saopštenju se navodi da je na delu očigledna opstrukcija rada koja ima za cilj poništavanje legitimnih i na zakonu zasnovanih odluka.

Nakon što su uz razrešenog direktora stale opozicione stranke svima je jasno da se iza protesta roditelja krije politički motivisan pokušaj Ljubomira Musurovića da sačuva funkciju direktora.

Ministarstvo je poslednjih dana pod mnogo većim pritiskom od strane roditelja koji žele da njihova deca pohađaju nastavu, ali im je to onemogućeno opstrukcijom u školi.

Ministarstvo apeluje na roditelje da prevashodno misle na svoju decu i da se sete da je osnovno obrazovanje obavezno zakonom.

Takođe, Ministarstvo ukazuje i na član 6. Zakona o javnom okupljanju u kome se jasno kaže da ispred škole nije dozvoljeno okupljanje (Član 6. Zakona o javnom okupljanju – Okupljanje nije dozvoljeno na mestu na kojem zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namere, preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja,morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije. Pod mestom smatra se prostor ispred zdravstvene ustanove, škole, predškolske ustanove, kao i prostor ispred objekta od strateškog ili posebnog značaja za odbranu i bezbednost Republike Srbije).

Ministarstvo ističe da jedan prosvetni radnik ne bi smeo sebi da dozvoli da zloupotrebi poverenje roditelja i radi na štetu učenika.
Ukoliko razrešeni direktor smatra da odluka Ministarstva nije u skladu sa zakonom na raspolaganju mu je zakonom predviđena procedura.

Što se tiče dela zaposlenih koji bojkotuju rad, Miništarstvo podseća na to da njihovo postupanje nije u skladu sa zakonom, ističe se u saopštenju.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili