Nelegalno ordiniranje bugarskih lekara u Bosilegradu

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Ivica Tončev razgovarao je danas sa ambasadorom Bugarske u Srbiji Radkom Vlajkovom u vezi sa nedavnim događajem u Bosilegradu kada su tri bugarska lekara obavljala lekarske preglede u prostorijama jednog udruženja građana.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da su pomenuti lekari obavljali preglede na poziv Udruženja građana KIC bugarske nacionalne manjine, te da su nadležni organi Republike Srbije, u zakonski sprovedenom postupku, utvrdili da navedeni centar nije ovlašćen da organizuje lekarske preglede stanovništva.

Takođe, lekarski pregledi vršeni su bez saglasnosti Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije, odnosno Lekarske komore Srbije.

Lekari su pozvani da dođu u prostorije Policijske stanice Bosilegrad kako bi sa njima bio obavljen razgovor i prikupljene informacije u vezi sa okolnostima njihovog boravka u Bosilegradu, nakon čega su napustili prostorije te policijske stanice.

Policija nije preduzimala nikakve mere prema navedenim licima, niti je podneta prekršajna prijava, kao ni izrečena mera zabrane ulaska u zemlju.

Tončev je u razgovoru sa ambasadorom Bugarske napomenuo da su nadležni organi postupali u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

Konstatovano je da Vlada Srbije u punoj meri poštuje prava i slobode svih nacionalnih manjina, uključujući i bugarsku, da je reč o događaju koji ima isključivo lokalni karakter i ni na koji način ne bi smeo da utiče na postojeće dobre odnose između Srbije i Bugarske.

Državni sekretar je na kraju razgovora naglasio spremnost najviših i visokih zvaničnika Srbije za očuvanje i dalje unapređenje intenzivnog političkog dijaloga i dobrih bilateralnih odnosa dveju država, ističe se u saopštenju.

Ako ste propustili