Naselje Pašino brdo u Beogradu

Naselje Pašino brdo u Beogradu

Naselje Pašino brdo u Beogradu, nekad nazivano i Lekino brdo u Beogradu, je brdo i naselje iznad Dušanovca (prema Kalenić pijaci). Nalazi se na teritoriji dve opštine Voždovac i Vračar.

Pašino brdo danas ograničavaju ulica Južni bulevar, ulica Stefana Prvovenčano, Ustanička ulica, ulica Rimska, ulica Vojislava Ilića i ulica Gospodara Vučića.

Naziv

Naziv Pašino brdo dobio je zbog događaja po događaju iz Prvog srpskog ustanka kada su ustanici 1807. godine sustigli beogradskog Sulejman-Pašu i ubili kod vodoizvora. Na tom vodoizvoru nastala je i Pašina česma.

Posle Drugog svetskog rata, ime je promenjeno u Lekino brdo, po Aleksandru „Leki“ Rankoviću, koji je u predratnim godinama ovde ilegalno živeo.

Naselje Pašino brdo počelo je sa naseljavanjem početkom 20. veka, a početak veće naseljavanja je nakon 1920. godine kada građani nisu mogli da plaćaju visoku kiriju u centru Beograda, pa su kupovali zemljište za izgradnju kuća.

Komunalni red u ovom naselju počeo je da se uređuje tek nakon 1931. godine kada je postavljena ulična rasveta i postavljena je kaldrma u jednom delu ulica. Prva telefonska govornica u ovom naselju postavljena je 1932. godine.

Naselje Pašino brdo je pre Drugog svetskog rata dobilo i zvaničan status predgrađa pod nazivom „Predgrađe Vojvode Stepe“.