Nacionalni stadion Srbije u Beogradu

Nacionalni stadion Srbije u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Surčin

Datum početka izgradnje: 01.05.2024.

Kapacitet: 52.000

Završetak gradnje: najavljeno 2026.

Za gradnju Nacionalnog stadiona Srbije planirano je da se izgradi na teritoriji opštine Surčin, na površini od 32 hektara. Stadion bi trebao da se nalazi kod Obilaznica Beograda, između petlje Surčin – jug (Južni Jadran) i petlje Ostružnica na mestu poznatom i kao Surčinsko polje.

Planirano da kapacitet stadiona bude 52.000 mesta, uz dodatnih 8.000 privremenih mesta i visine od 55 m. Na 15 hektara planirana je gradnja sportske akademije, sportskog muzeja, izložbenog prostora, galerije, fontane, teniskih terena i zdravstvenog centra.

Komercijalni sadržaji obuhvataju poslovni i kancelarijski prostor, prodavnice suvenira i sportske opreme, tržni centar, restorane, kafeterije…

Datumi

Tokom 2011. godine Predsednik fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić pomenuo je gradnju Nacionalnog stadiona.

U 2013. godini predsednik FSS Tomislav Karadžić izneo je ideju da se sruši stadion „Rajko Mitić“ i stadion „JNA“ kako bi se sagradio Nacionalni stadion što je izazvalo rekacije čelnika FK Partizan i FK Crvena zvezda koji su se oštro usprotivili ovoj ideji.

27.03.2013 – Fudbalski savez Srbije , Ambasada Velike Britanije i kompanija ‘Mejs’ predstavili su projekat izgradnje Nacionalnog stadiona. U medijima se pojavila mogućnost nekih od lokacija gradnje stadiona: na mestu stadiona Crvene zvezde, Partizana i Rada, kod sportskog centra u Staroj Pazovi, , iza bloka 45 u Novom Beogradu i luka Beograd.

09.10. 2015 -Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada izdvojiti 150 miliona evra ako poštoji želja da fudbalska reprezentacija dobije Nacionalni stadion.

Krajem godine 2017. predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Nacionalni stadion verovatno biti izgrađen na Novom Beogradu, i to u blokovima 70 i 70a.

U 2018. godini najavljeno je da će se stadion nalaziti u Surčinu.

U junu 2019. godine formirana je Radna grupa za praćenje realizacije projekta „Izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona, sa pratećim sadržajima“.

U avgustu 2019. je Urbanistički zavod Beograda raspisao javnu nabavku za izradu geodetske i geološke podloge za potrebe Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu. Ugovor zaključen je sa Rudarskim institutom u Beogradu i podizvođačem, beogradskom kompanijom Geobest.

18. oktobra 2021. javnosti je predstavljen izgled Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Dana 01.05.2024. godine zvanično započeti radovi na izgradnji stadiona.