Na Zadušnice zabranjen ulaz motornim vozilima na groblja

JKP „Pogrebne usluge” apeluju na sugrađane da na Zadušnice, u subotu, 26. februara, za odlazak na groblja koriste gradski prevoz umesto svojih automobila.

Na Novom, Zemunskom i Topčiderskom groblju na snazi je i narednog dana, u nedelju, 27. februara, potpuna zabrana ulaska za automobile na Zadušnice. Na Centralnom i groblju Zbeg, u subotu neće biti dozvoljen ulaz motornim vozilima od 7 do 15 časova. Kapije za ulaz motornih vozila na ova groblja biće otvorene od 15 do 17.30 časova.

U nedelju, kapije za ulaz motornih vozila na Centralno i groblje Zbeg biće otvorene od 7 do 17.30 časova.

Na grobljima Orlovača i Lešće u subotu neće biti dozvoljen ulaz motornim vozilima od 7 do 15 časova. Kapije za ulaz motornih vozila na ova groblja biće otvorene od 15 do 17.30 časova. U nedelju, kapije za ulaz motornih vozila na groblja Orlovača i Lešće biće otvorene od 7 do 10.30 časova i od 15 do 17.30.

Na groblju Nova Bežanija u subotu neće biti dozvoljen ulaz motornim vozilima od 7 do 16 časova. Kapije za ulaz motornih vozila na ovo groblje biće otvorene od 16 do 17.30 časova. U nedelju, kapije za ulaz motornih vozila na groblje Nova Bežanija biće otvorene od 7 do 10.30 časova i od 16 do 17.30.

Za posetioce koji se teže kreću i starije sugrađane obezbeđena su tri komforna minibus vozila sa klimatizacijom, koja će ih besplatno prevoziti 26. februara na Lešću, Orlovači i Novoj Bežaniji, najvećim gradskim grobljima. Organizovani prevoz će saobraćati u određenim intervalima od 7 do 15 časova, od ulazne kapije grobalja do najudaljenijih parcela.

Osim specijalnih minibus vozila, na Zadušnice posetiocima grobalja će na Novom, Centralnom i groblju Zbeg biti na usluzi službeni automobili preduzeća, sa karakterističnom bordo bojom i logotipom JKP „Pogrebne usluge”.

Iz ovog preduzeđa takođe apeluju na posetioce grobalja da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike.

Tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da ima mnogo spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali i nestabilni, te u slučaju naslanjanja na njih i mehaničkog pritiska može doći do pada i povređivanja prisutnih lica.

Posebno se skreće pažnja roditeljima sa malom decom da vode računa o njihovom kretanju i da se ne odvajaju od njih prilikom posete groblju. Na groblju je zabranjen pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica.

Ukoliko se uoči opasnost od pada spomenika, treba obavestiti Upravu groblja.

Ako ste propustili