Muzički ansambl „Beogradski barok“, 18.10. u Katedrali Blažene Djevice Marije

U utorak, 18. oktobra nastupiće u Beogradu naš poznati muzički ansambl Beogradski barok i povesti publiku na malo muzičko putovanje kroz Evropu 17. veka. Program je nazvan „Nacije“ prema zbirci Fransoa „Velikog“ Kuprena u kojoj je nastojao da pomiri dominantni francuski i italijanski stil u muzici, nazivajući novi stil „sjedinjeni ukusi“. Većina današnjih slušalaca uglavnom nije svesna kolike i kakve razlike su postojale između muzika koje su nastajale skoro istovremeno, ali u različitim društvima evropskih država 17. i 18. veka. Te razlike između ‘Francuza’, ‘Italijana’, ali i ‘Austrijanaca’, ‘Flamanaca’, ‘Nemaca’ i ‘Engleza’ bile su mnogo veće nego razlike u muzičkom stvaralaštvu unutar jedne ‘nacije’ u periodu od čak pedeset godina! Inspirisan različitim stilovima i praksama, Beogradski barok predstavlja muziku tipičnu za „barokne nacije“, a kao gosti koncerta nastupiće i učenici Odeska za ranu muziku Muzičke škole Josip Slavenski. Koncert će se održati u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 75) s početkom u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Beogradski barok je muzički ansambl osnovan 2003. godine na inicijativu violiniste Predraga Novovića koji je živeo i radio u Švedskoj i grupe studenata koji su aktivno učestvovali u radu Novovićeve barokne radionice u Beogradu. Beogradski barok čine muzičari koji se bave istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na koncertima u zemlji i inostranstvu. Beogradski barok nastoji da doprinese boljem razumevanju istorijski informisane izvođačke prakse muzike, edukaciji dece i nove publike, kao i širenju interesovanja za umetničku muziku uopšte.

Više informacija o aktivnostima Beogradskog baroka na: https://www.youtube.com/belgradebaroque i https://www.facebook.com/belgrade.baroque

Koncert se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ako ste propustili