Muzej automobila postaće zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković održala je danas sastanak sa direktorom Muzeja automobila Beograd Bogdanom Petkovićem i naslednicima, kao i sa direktorom Muzeja nauke i tehnike Zoranom Levićem, na kojem je dogovoreno da Muzej automobila postane zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike, kao matičnog muzeja za očuvanje naučnotehničkih kulturnih dobara.

U cilju realizacije ovog dogovora, sledeće sedmice Ministarstvo kulture, Muzej automobila i Muzej nauke i tehnike potpisaće sporazum.

Ministarstvo kulture je na sebe preuzelo obavezu da finansira delatnost Muzeja automobila, a ministarka kulture i direktori Muzeja automobila i Muzeja nauke i tehnike u bliskoj saradnji radiće na pronalaženju najboljeg rešenja za objedinjeni smeštaj zbirke Bratislava Petkovića, kao i ostale muzejske građe, čiji je popis u toku.

Kako je želja direktora Muzeja i članova porodice Petković da Muzej bude u nadležnosti Republike Srbije, Ministarstvo kulture predložiće Vladi da donese takvu odluku nakon potpisivanja ugovora.

Ministarstvo kulture sa dva muzeja ulaže napore u cilju pronalaska rešenja za trajni izlagački prostor za očuvanje i izlaganje očima javnosti ove vredne i značajne zbirke.

Muzej nauke i tehnike, nakon dostavljenog popisa, izdaće i rešenje o utvrđivanju zbirke za kulturno dobro, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Ako ste propustili