Mladen Šarčević razgovarao je sa predstavnicima Saveta roditelja OŠ „Svetozar Miletić“

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa predstavnicima Saveta roditelja OŠ „Svetozar Miletić“, i tom prilikom ukazao na težinu propusta koje je u radu bivšeg direktora utvrdila prosvetna inspekcija.

Šarčević je na sastanku, koji je održan u resornom ministarstvu, naglasio da je odluka o razrešenju direktora i školskog odbora zasnovana upravo na tim propustima.

Ne mogu da stignem u svaku školu i proverim svaku situaciju, već se oslanjam na alate koji su mi na raspolaganju. Zapošljavanje van konkursa otvorilo je mnogo prostora za manipulacije. Ako svaka škola manipuliše sa tri radna mesta, imamo problem čitavog sistema, rekao je on.

Ministar je dodao da je osim toga inspekcija utvrdila još jednu težu povredu dužnosti, a to je neprisustvo sindikata sednicama školskog odbora.

Sa sindikatima smo po pitanju tehnoloških viškova uspostavili otvorenu saradnju i važno je da imamo jasan uvid u svako radno mesto, naveo je Šarčević.

Ministar je rekao da ne spori da je bivši direktor jedan deo posla radio veoma dobro, ali i naglasio da ga to ipak ne sme i ne može amnestirati od odgovornosti zbog povrede zakona.

Prema njegovim rečima, rad prosvetne inspekcije je pod lupom već godinu dana, i to će se nastaviti ne samo zbog pomenute škole, već i zbog mnogih drugih slučajeva, pre svega zbog toga što nisu preduzimali mere koje su im bile na raspolaganju i zaustavili ili sprečili mnoge loše situacije.

Predstavnici Saveta roditelja izrazili su zahvalnost na prilici da lično razgovaraju sa ministrom, i izneli uverenje da će se situacija rešiti u korist dece.

Škola trenutno ima v. d. direktora, učitelja iz kolektiva sa dugogodišnjim iskustvom. Postoje uslovi da se nastava odvija. Nakon dodatne analize rada inspekcije i pravnih mogućnosti koje su nam na raspolaganju mogu da obećam da niko neće biti poražen, poručio je Šarčević.

Foto: Ilustracija

Izvor: Ministarstvo prosvete

Ako ste propustili