„Kućica zdravlja” na platou ispred Mesne zajednice „Železnik” od 13. do 19. novembra

U cilju ranog otkrivanja bolesti i širenja svesti o značaju preventivnih pregleda, na Čukarici će od 13. do 19. novembra biti postavljena „Kućica zdravlja” na platou ispred Mesne zajednice „Železnik”, Darinke Radović 35, saopšteno je iz Opštine Čukarica.

U okviru ove akcije koju organizuju Gradska opština Čukarica i Dom zdravlja „Dr Simo Milošević”, građani će imati mogućnost da u mobilnoj ambulanti bez zakazivanja i zdravstvene knjižice obave specijalističke preglede i konsultacije sa lekarima svakog dana od 8 do 15 časova.

Svaki od sedam dana je posvećen različitom tipu pregleda.

Ponedeljak, 13. novembar
Prevencija kardiovaskularnih bolesti: EKG, pregled interniste, pravilno uzimanje terapije, merenje telesne mase i određivanje BMI, merenje krvnog pritiska, šećera u krvi, tumačenje laboratorijskih analiza, pravilna ishrana i zdravi stilovi života.

Utorak, 14. novembar
Prevencija dijabetesa: skrining šećerne bolesti, merenje šećera u krvi, krvnog pritiska, edukacija o pravilnoj upotrebi pen brizgalica, savetovanje o ishrani u cilju bolje regulacije šećera u krvi, ultrazvuk abdomena, merenje telesne mase i određivanje BMI.

Sreda, 15. novembar
Dan za penzionere: pravilno uzimanje terapije, merenje telesne mase i određivanje BMI, merenje krvnog pritiska, šećera u krvi, tumačenje laboratorijskih analiza, saveti o pravilnoj ishrani i ultrazvuk abdomena.

Četvrtak, 16. novembar
Prevencija endokrinih bolesti: ultrazvučni pregled štitaste žlezde, merenje šećera u krvi, krvnog pritiska, određivanje BMI i saveti o pravilnoj ishrani.

Petak, 17. novembar
Prevencija mentalnih oboljenja i ultrazvučni pregledi: skrining poremećaja mentalnog zdravlja, savetovanje o načinima borbe protiv stresa, edukacija o prevenciji demencije i bolestima zavisnosti, ultrazvuk prostate i abdomena.

Subota, 18. novembar
„Femili dej” – prevencija oboljenja dece i omladine: pregled pedijatra i fizijatra, određivanje BMI, antropometrijska merenja, saveti o vakcinaciji dece i omladine, prevencija deformiteta kičmenog stuba i pravilno izvođenje vežbi kod krive kičme i ravnog stopala (uz pomoć fizioterapeuta).

Nedelja, 19. novembar
Dan za žene: edukacija žena o značaju redovnih ginekoloških pregleda, saveti o kontracepciji, menopauzi i hormonskoj terapiji, palpatorni pregled dojki, edukacija o zdravim navikama u trudnoći – škola za trudnice i značaj psihofizičke pripreme za porođaj.

Ako ste propustili