Krajem godine ukidanje zakona o smanjenju penzija

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da će krajem ove godine usvojiti predlog ukidanja Zakona o privremenom utvrđivanju načina isplate penzija, kojim prestaju da važe mere smanjenja penzija donete krajem 2014. godine, kada se Srbija suočavala sa teškim finansijskim problemima i bila blizu bankrota, nakon čega je započeta fiskalna konsolidacija.

Ukidanjem tog zakona biće povećane penzije svima koji imaju primanja iznad 25.000 dinara, dok će penzije koje nisu bile smanjene 2014. godine biti povećane za pet odsto.

Sprovođenjem ove mere za najveći broj penzionera, njih približno jedan milion sa primanjima manjim od 25.000 dinara, penzije će biti veće za 13,3 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Do kraja godine, odnosno kada se ukine Zakon i realizuju povišice, penzije u Srbiji će biti povećane u proseku za 7,2 odsto.

Sa ovim merama penzije će u 2019. godini biti 11,3 odsto više u odnosu na period iz 2014. godine, pre sprovođenja mera fiskalne konsolidacije.

Prethodna i ova vlada pokazale su odgovornost i uz reforme koje su sprovedene, a za koje su dobile priznanje od MMF i Svetske banke, ostvaren je suficit u budžetu i stabilnost javnih finansija.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima sprovedenih reformi penzije su povećavane tri puta u poslednje tri godine, ukupno osam odsto.

Povećanje u prethodnom periodu, kao i planirana povećanja, zasnovana su na rezultatima i na ekonomskim kriterijumima, čime se osigurava dugoročna održivost i stabilnost budžeta.

Suficit u budžetu na današnji dan je 9,4 milijarde dinara, što je 47,1 milijardu dinara bolji rezultat od planiranog.

Prošlu godinu smo završili sa suficitom od 33,9 milijardi dinara i očekujemo odličan rezultat ove godine, dok je javni dug smanjen sa 74,7 odsto 2015. godini na 59,9 odsto ove godine.

Vlada Srbije će nastaviti da vodi predvidivu fiskalnu politiku i da sprovodi ekonomske reforme u cilju održavanja dugoročne makroekonomske stabilnosti i poboljšanja životnog standarda građana.

Vlada Srbije je zahvalna najstarijim sugrađanima na podršci reformama i pomoći da se prođe težak put do suficita u budžetu i stabilnih javnih finansija koje nam daju osnov za investiranje u infrastrukturu, bolnice, škole i unapređenje uslova života za sve naše građane,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Foto:arhiva/Beogradske vesti

Ako ste propustili