Koncert na Kolarcu otvara muzicki program Kontakt konferencije 24. marta

Koncert Branke Parlić i Nataše Penezić u Kolarčevoj zadužbini otvara muzički program Kontakt konferencije 24. marta u 21 čas. Koncert pod nazivom “PAVANA AND MORE – muzika za solo i dva klavira” predstaviće dela Stiva Martlanda, Gevina Brajersa, Meredit Monk, Dragoljuba Ilića Ilketa, Vilijama Dakvorta i Filipa Glasa.

Branka Parlić je diplomirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Olge Mihailović. Usavršavala se u klasi profesora Pjera Sankana (Pierre Sancan) na Letnjoj muzičkoj akademiji u Nici/ Francuska. Posvećeno se bavi stvaralaštvom francuskog kompozitora Erika Satija, kao i Novom Muzikom 20. i 21. veka. Učestvovala je na brojnim evropskim i regionalnim festivalima. Njeni snimci i video klipovi emituju se na rardijskim i televizijskim stanicama u regionu, kao i na britanskim TV kanalima Classic FM i C Music TV. Dobitnica je nagrade Global Music Awards za 2020. godinu.

Dosadašnja izdanja: LP Inities (1988), CD Inities 88 – Inities 99, CD Metamorphosis (2006), LP Satie & Beyond (2013), Dupli LP Inities 2017 (2017). Kao aktivni pijanista, organizator koncerata, pedagog i predavač, već dugi niz godina, se bavi afirmacijom i promocijom Nove Muzike. Članica je Ansambla za Drugu Novu Muziku od osnivanja 1977. Od 2006. godine deluje kao umetnički direktor koncertnog serijala “Nove Uši za Novu Muziku” posvećenog Novoj Muzici.

Nataša Penezić nakon osnovnih i master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino, završava master studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu, u klasi prof. Stafana Šeje. Doktorski umetnički projekat brani 2018. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. dr Dubravke Jovičić. Od 2014-2019. zaposlena je na AUNS, a od 2019. na FMU, kao docent za užu umetničku oblast Klavir – uporedni predmeti. Učestvovala je na brojnim festivalima uključujući Klangspuren Festival, IMPULS Graz, Ghent Festival, Ars Musica Brussels, Aarhus Festival, Kassel Minimal Music Festival, Euro Arts Music Festival, European Clarinet Festival Ghent, Citta di Chioggia, Musica in Laguna, Aurora Festival, NIMUS, Međunarodne tribine kompozitora u Beogradu i Osijeku, BUNT, Ring Ring festival i Filmski festival na Paliću. Kao počasni gost debitovala je 2000. godine u Moskvi sa Orkestrom KREDO i dirigentom Ninom Mitrikovskajom. Nastupala je sa simfonijskim orkestrom iz Kjođe, Ansamblom SINK centra iz Novog Sada, kao i Kamernim orkestrom Muzikon. Posvećena je muzici 20. i 21. veka, i aktivno sarađuje sa kompozitorima, među kojima se izdvajaju Frederik Rževski, Sofija Gubajdulina i Jasmina Mitrušić. Od 2017. godine član je Ansambla za drugu novu muziku.

Ulaznice za koncert ,,PAVANA AND MORE – muzika za solo i dva klavira“ dostupne su putem sajta tickets.rs i na blagajni Zadužbine Ilije M. Kolarca po ceni od 800, 1.000 i 1.200 dinara.

Foto:ilustracija/A.M

Ako ste propustili