Kineske investicije u agrar

Ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede NR Kine Han Čangfu potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji predviđa kineske investicije u naš agrar i veći izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu.
Nedimović je, u izjavi za novinare nakon sastanka i potpisivanja sporazuma u Palati Srbije, rekao da je reč o investicijama i dolasku velikih kineskih kompanija iz prehrambene i prerađivačke industrije voća i povrća, kao i prerade mesa.

Cilj je da koristimo postojeće sirovine u Srbiji i da ih izvozimo sa većom vrednošću, naveo je on, objasnivši da memorandum predviđa veći izvoz junećeg i jagnjećeg mesa, kao i mleka i mleka u prahu, što će biti konkretizovano i prošireno na sledećem sastanku.

Ministar je podsetio na to da je ovo prva poseta ministra poljoprivrede Kine našoj zemlji, koja je usledila nakon potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu dveju zemalja u junu 2016. godine.

Nedimović je rekao da zahvaljujući tome mogu da se realizuju investicije i u poljoprivredi, izrazivši istovremeno zahvalnost premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku Kine Si Ðinpingu.

On je, ističući da postoji velika politička konzistentnost između Srbije i Kine, naveo da će njegov kineski kolega ohrabriti, pre svega, prehrambene kompanije iz te zemlje da posete Srbiju, gde će im biti predstavljeni svi naši potencijali.

Memorandum se odnosi i na usaglašavanje protokola u vezi sa izvozom Srbije u Kinu, kao i na saradnju i razmenu naučno-istraživačkih institucija, objasnio je ministar, podsetivši i na to da je juče stupila na snagu i vizna liberalizacija između dve zemlje.

Čangfu je rekao da je u junu prošle godine obećano da će biti ojačana saradnja u svim oblastima, navodeći da je došao da realizuje saradnju u oblasti poljoprivrede.

Ohrabrićemo naša preduzeća da investiraju ovde, a srpska strana da obezbedi dobre uslove. Pozdravljamo izvoz iz Srbije, naročito stočnih proizvoda, kao i drugih poljoprivrednih proizvoda, rekao je on.

Takođe, ministar poljoprivrede Kine je naveo da će biti uspostavljena i naučno-tehnološka saradnja, i izrazio nadu da će sporazum biti novi početak saradnje dveju zemalja.

Srbija ima odlične sirovine, a mi tehnologiju, i možemo da kombinujemo, zaključio je Čangfu.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili