Katedrala Blažene Device Marije na Vračaru

Katedrala Blažene Device Marije na Vračaru

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Vračar

Katedrala Blažene Device Marije na Vračaru ili Katolička katedrala Beograda nalazi se u ulici Ulici Hadži Melentijevoj 75.

Stara crkva podignuta je 1925. godine kao spomen-crkva francuskim borcima palim na Solunskom frontu. Izgradnja današnjeg kompleksa crkve započeta je 1938. godine, ali je zbog početka Drugog svetskog rata gradnja bila obustavljena. Nastavilo se 1987. godine i za samo godinu dana je završena.

Godine 1930. sagrađen je i visok zvonik sa satnim mehanizmom. Nadbiskup Rodić je 1931. godine blagoslovio tri zvona izlivena u Savoji, u fabrici Pakar (Paccard), u kojoj su izlivena i zvona za Baziliku Svetog Srca (Sakre ker) na Monmartru, kao i zvona zadužbine kralja Petra na Oplencu. Najveće zvono nosi ime svete Marije i poklon je kralja Aleksandra, drugo nosi ime svetog Petra i poklon je Svete stolice, a najmanje je nazvano po svetoj Ani i dar je župljana ove župe. Zvonik je projektovao arhitekta Dujam Granić.

Izgradnja nove crkve započeta je pod pokroviteljstvom maršala Franše d’Eperea,a na inicijativu Francuske, koja je želela da, u znak pijeteta prema 45.000 vojnika poginulih na Solunskom frontu, podigne u Beogradu memorijalni spomenik.

Projekat za hram izradio je arhitekta Branislav Marinković.

Završetak radova na katedrali početi su 1987. po nacrtima slovenačkog arhitekte Franca Kvaternika.

Ako ste propustili