Kantri pesma „Try That in a Small Town“ jedna od glavnih tema u Americi

Kantri pesma „Try That in a Small Town“ ( Pokušaj to u malom gradu) jedna od glavnih tema u Americi zbog kontraverznog teksta, ali i video spota. Pesma je naišla na osudu jednog dela javnosti, ali sa druge strane i na podršku kantri izvođaču Jason Aldean.

Može se slobodno reći da je javnost podeljena što se lako može videti kako u štampi, tako i na društvenim mrežama gde se uključio i jedna deo političara u debatu oko pesme. Jedna od najvećih televizija koja emituje kantri muziku izbacila je iz svog sadržaja pesmu što je izazvalo ogorčenje i poziv na bojkot jednog dela građana SAD.

Jason Aldean snimio je spot ispred suda okruga Mauri u Kolumbiji, istog mesta gde je 18-godišnji Henri Čoat linčovan 1927. nakon što je optužen za napad na belu 16-godišnju devojku. Nakon što je uhapšen Henri Čoata je nekoliko stotina belaca izvukla iz zatvora, vezala za zadnji deo automobila, vukla kroz grad i linčovala ispred zgrade suda.

U video spotu su scene spaljivanja američke zastave i snimci naizgled protesta Black Lives Matter. Aldean peva stihove „Proklinješ policajca, pljuješ mu u lice. Gaziš po zastavi i pališ je. Da, misliš da si čvrst. Pa probaj to u malom gradu da vidiš dokle ćeš stići, ovde ćemo se sami pobrinuti za svoje.”

Kantri muzičar Jason Aldean je na svom tviter nalogu napisao da je pogrešno „optužen da je objavio pesmu za linč“. Rekao je da „nema nijednog teksta u pesmi koja upućuje na rasu ili ukazuje na nju – i nema nijednog video klipa koji nije pravi snimak vesti – i iako mogu da pokušam da poštujem druge da imaju sopstvenu interpretaciju pesme sa muzikom – ovo je otišlo predaleko.“

Video je premijerno prikazan na Jutjubu 14. jula.

Foto: Ilustracija / pixabay

Izvor: Aleksandar od Beograda / Američki mediji / twitter

Ako ste propustili