Jedanaesti „Dani seniora na Zvezdari 2022”

Manifestacija „Dani seniora na Zvezdari 2022“, koja se na Zvezdari realizuje 11. godinu zaredom, od 26.do 30. septembra, čiji je ovogodišnji slogan „Srebrne poruke”, svečano će biti otvorena u ponedeljak 26.9.2022. u 12 sati u galeriji Biblioteke „Branko Miljković”, Bulevar kralja Aleksandra 298.

Tokom manifestacije Jedanaesti „Dani seniora na Zvezdari 2022”su planirani sledeći sadržaji:

Ponedeljak 26.9.

1.Galerija Biblioteke „Branko Miljković”, Bulevar kralja Aleksandra298, termin: 12,00 časova

Otvaranje manifestacije i izložbe fotografija pod nazivom „Sećanje iz albuma naših baka i deka“.

Fotografije su izabrane nakon realizovanog konkursa na sajtu Opštine i u medijima. Izložba je, kao svojevrsni vremeplov kroz vreme koje je prošlo, prilika da negujemo kulturu sećanja porodica i porodične solidarnosti, da se prisutni kroz interaktivni razgovor podsete važnosti kulturnog nasleđa za identitet svakog pojedinca, porodice i celokupne zajednice.

2.Galerija Biblioteke „Branko Miljković”, Bulevar kralja Aleksandra 298, termin: 18,00 -19,00 časova

Poetsko muzički matine „Stepenice vremena“ na kome će talentovani seniori, učesnici, polaznici i saradnici radionice „Knjiga kao lek“ Volonterskog servisa Zvezdare, govoriti poeziju koju pamte ili su njihovi autori. U muzičkom delu programa nastupiće Nada Popov i učenici/ce Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević” sa Zvezdare. Program ima za cilj da nas podseti da su kultura i mašta važni za naše materijalno i duhovno blagostanje bez obzira koliko imamo godina. Za svakog posetioca pripremljeni su pokloni- unikatni bukmarkeri, magneti i štampani citati iz odabrane literature, proze i poezije. Autor programa je Milena Isailović, profesor književnosti i pesnikinja.

Utorak 27.9.

1.SC „Olimp-Zvezdara”, Vjekoslava Kovača 11, termin: 11,00-14,00 časova

Slikarska kolonija sa učešćem akademskih i slikara amatera. Završeni i izabrani radovi biće izloženi na humanitarnoj aukciji u Klubu KULT. Prihod od prodaje namenjen je za lečenje dvoje dece sa Zvezdare. Veza kulture i humanosti trebalo bi da pokažu da su socijalna kohezija u zajednici, solidarnost i humanost važni kao socijalne vrednosti za održivost svake zajednice i to za sve njene članove, i one kojima je pomoć potrebna i one koji mogu da pomognu.

2.SC „Olimp-Zvezdara”, Vjekoslava Kovača 11, termin: 11,00-14,00 časova

Kreativna radionica izrade suvenira „Pozdrav sa Zvezdare“ Radionica na koju su pozvani sugrađani svih generacija da ponesu predmete koje više ne koriste. Uz pomoć kreativnih radioničarki koje će im pokazati kako da ih recikliraju, poprave ili im daju novo ruho i postanu unikatni poklon. Radionica je prilika da pojedinci nauče novu veštinu i kreativno posmatraju predmete oko sebe.

Sreda 28.9.

Volonterski servis Zvezdare, Bulevar kralja Aleksandra 395, termin: 11,00 časova

Radionica na kojoj će se prikazati dokumentarni zapis “Budimo na vezi“, promovisati i formirati viber zajednice seniora na Zvezdari.

Cilj radionice je afirmisanje važnosti digitalne pismenosti za seniore. Nakon prezentacije na radionici će se održati početna obuka i umrežavanje seniora, podrška u stvaranju njihovih novih navika i načina digitalne komunikacije, informisanja i edukacija koje će ih u kontinuitetu osnažiti i na taj način kao novi sadržaj unaprediti kvalitet svakodnevnog života seniorske generacije. Viber zajednica seniora će biti od značaja u narednom periodu kao kanal informisanja starijih sugrađana o besplatnim sadržajima koje organizuje Opština. Autori dokumentarnog zapisa su Lazar Damjanović i Hana Filipović.

Četvrtak 29.9.

1.Prostorije Udruženja penzionera Staro Mirijevo, Vitezova Karađorđeve zvezde br.22, termin 16,00 časova

Zdravstvena tribina-kreativna radionica, koja se realizuje kao deo projektnih aktivnosti sa definisanom temom „Kako dočekati i kako proživeti starost“, u organizaciji Centra za edukaciju i istraživanje zdravlja Beograd-CEIZ, kao nosioca projekta i Udruženja penzionera Staro Mirijevo „Treće doba“, kao saradnika na projektu „Socijalne potrebe starih u zajednici kao baza za aktiviranje na unapređenju zdravlja“, podržanog i finansiranog sredstvima iz budžeta Gradske opštine Zvezdara za 2022. godinu.

Predavači/moderatori tribine/radionice su nosioci/saradnici Projekta: prof. dr M.Janjanin , prof. dr V.Cucić i Dušan Matić.

2.Velika scena MZ „Lipov lad”, Bulevar kralja Aleksandra 298, termin: 19,00 časova

Izvođenje pozorišne predstave „Generalna proba života“ Senior teatra i glumačke ekipe od 65 do 77 godina, koja promoviše kulturu sećanja i starenja, kreativnost i dragocenost seniora u životu naših porodica i zajednice kao nedovoljno otvorenih riznica njihovih autentičnih svedočenja o događajima, uspomenama i sećanjima na vreme koje je prošlo. Lične priče desetak seniora čine kolaž zajedničke priče jedne generacije koja ima svoje „Srebrne poruke“ i vrednost koje treba čuti.

Reditelj predstave je Miloš Vidović.

U predstavi glume seniori amateri: Slavica Milenković, Gordana Marinković, Jadranka Čizmić, Nada Marković, Milan Grozdanović, Ljiljana Anđelković, Verica Đurić, Brankica Batanjski, Slobodanka Perović, Sonja Kocić, Danče Trišić i Branka Kasalica Hajduković.

Petak 30.9.

1.Klub Kult, Bulevar kralja Aleksandra 77a, termin: 12,00- 13,00 časova

Humanitarna izložba i aukcija slika nastalih na slikarskoj koloniji na SC Olimp tokom manifestacije Dana seniora. Poziv da učestvuju u otkupu slika upućen je pojedincima i kompanijama koji su socijalno odgovorni.

U koloniji učestvuju: Jelena Mitrović,akademski slikar i Ana Bokun, Nada Popov, Dušica Topalović i Jasmina Šahinović- slikarke amateri.

2.Klub Kult, Bulevar kralja Aleksandra77a, termin: 13,30-14,00 časova

Kratak umetnički program i zatvaranje manifestacije.

Izvor: Beogradske vesti/opština Zvezdara

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili