IZLOŽBA U KUĆI ĐURE JAKŠIĆA

U petak  7. oktobra u 19. časova otvoriće se izložba „Dragutin Gavrilović – major sa činom pukovnika“ u Kući Đure Jakšića, Skadarska 34.

Izložba predstavlja jednu od najboljih muzejskih kolekcija, vezanih za herojsku odbranu Beograda 1915. godine, biće otvorena za posetioce do 17. oktobra ove godine.

Dragutin Gavrilović (1882-1945) i Deseti kadrovski puk bili su predmet dugogodišnjih istraživanja, pošto herojska odbrana Beograda 1915. godine spada u događaje od izuzetnog značaja u nacionalnoj istoriji.

Kao major postao je poznata i omiljena ličnost Prvog svetskog rata zbog svoje zapovesti i juriša, za čast Beograda i Otadžbine,  7. oktobra 1915. godine.

Deo govora Majora Gavrilovića braniocima Beograda:

„Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!”

Izvor/foto: Opština Stari grad

Ako ste propustili