Izložba „Hilandarski medicinski kodeks i srpska srednjovekovna medicina“

Izložba „Hilandarski medicinski kodeks i srpska srednjovekovna medicina“ u Galeriji prirodnjačkog muzeja.

Na izložbi će biti predstavljena medicinska znanja i praksu lečenja ljudi lekovitim sredstvima iz prirode, koja su bila dostupna u srednjem veku u Srbiji.

Jedan od najdragocenijih dokumenata srpske srednjovekovne medicine predstavlja rukopis Hilandarski medicinski kodeks (15–16. vek), kao najkompletniji primer zbirke medicinskih rukopisa iz srednjovekovne prakse Salerno-Monpelje škole. Rukopis je 1952. godine otkriven u riznici srpskog manastira Hilandar na Svetoj Gori, a u hilandarskoj arhivskoj građi zaveden je pod brojem 517. NJegovo otkriće predstavlja jedno od najznačajnijih koraka u istraživanju istorije medicine srednjeg veka u Srbiji i Evropi. To je jedinstveni zbornik sačuvanih medicinskih i farmakoloških spisa, koji se mogu smatrati prvom srpskom i prvom slovenskom farmakopejom. Slični spisi napisani narodnim jezikom nisu postojali kod drugih slovenskih naroda, niti kod većine evropskih naroda u tom periodu.

Sadržaj Farmakoloških spisa Hilandarskog medicinskog kodeksa ukazuje na savremena znanja o raznovrsnosti biljnih vrsta, njihovom poreklu, tipovima staništa, značaju njihove lekovite moći, periodu prikupljanja kao i preporučenoj dozi za lečenje. Ovi rukopisi sadrže i naučne botaničke pojmove, a možemo ih smatrati i pretečom srpske botanike. Na izložbi će biti predstavljeno fototipsko izdanje Hilandarskog medicinskog kodeksa u elektronskom i štampanom obliku. Ujedno, biće izložene brojne lekovite biljke navedene u Kodeksu, u prirodnom, herbarizovanom (cela biljka) ili usitnjenom obliku (lekovite biljke), kao i putem autorskih botaničkih ilustracija Bore Milićevića. Kuriozitet izložbe su srednjovekovni eksponati iz oblasti medicine i hirurgije sa teritorije Srbije (hirurški nož, svrdlo za vađenje metaka, pincete, naočare lekara, skalpeli itd.), iz Muzeja Ras u Novom Pazaru i riznice manastira Banja kod Priboja. Cilj izložbe je da se javnosti predstavi do sada nepoznati, jedinstveni medicinski rukopis srpske srednjovekovne medicine – Hilandarski medicinski kodeks, kao i medicinska i farmakološka znanja srednjeg veka u Srbiji.

Izvor: Beogradske vesti / Prirodnjački muzej

Ako ste propustili