Izgradnja spomenika narodnom heroju Milanu Tepiću

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Vlada danas donela Zaključak da se narodnom heroju Milanu Tepiću izgradi i podigne spomenik na teritoriji gradske opštine Savski venac.
Spomenik će biti postavljen na katastarskoj parceli 204440/5 KO, u produžetku Ulice heroja Milana Tepića.

Finansijska sredstva za izgradnju i postavljanje spomenika obezbedilo je resorno ministarstvo, koje je i podnelo inicijativu za podizanje spomenika Skupštini grada Beograda – Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica.

Ministarstvo će sprovesti odgovarajući postupak javne nabavke idejnog rešenja, odnosno usluge izrade predmetne skulpture, u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Godišnjica smrti narodnog heroja Milana Tepića je od 2017. godine sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije i obeležavaće se svakog 29. septembra kod spomenika Milanu Tepiću.

Major Tepić je rođen 1957. godine u mestu Komlenac, kod Kozarske Dubice, a poginuo je 29. septembra 1991. godine u Bedeniku kod Nove Rače, ne želeći da neprijatelju prepusti oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

On je digao u vazduh vojno skladište i sebe, a ovo delo su mnogi uporedili sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića.

Predsedništvo SFRJ je 19. novembra 1991. godine ordenom narodnog heroja Jugoslavije posthumno odlikovalo majora Tepića za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru i proglasilo ga narodnim herojem Jugoslavije, podseća se u saopštenju.

Ako ste propustili