Ivica Dačić imao 13 bilateralnih susreta

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je na marginama 22. zasedanja Ministarskog saveta Asocijacije država Kariba 13 bilateralnih susreta sa šefovima delegacija država članica i posmatrača.

Dačić je, u otvorenim i iscrpnim razgovorima sa predstavnicima Argentine, Barbadosa, Bahama, Venecuele, Gvatemale, Dominikanske Republike, El Salvadora, Jamajke, Kolumbije, Meksika, Sv. Lucije, Surinama, Čilea i domaćina Kube, svoje sagovornike upoznao sa reformskim procesima u Republici Srbiji, rezultatima dijaloga Beograda i Prištine i procesom evrointegracija naše zemlje.

Svi sagovornici su istakli značaj razvijanja saradnje sa Republikom Srbijom, kao centralnom državom zapadnog Balkana.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Gvatemale Karlosom Moralesom Moskosom utvrđene su predstojeće aktivnosti na proširenju saradnje koja će rezultirati uzvratnom posetom ministra Dačića Gvatemali.

Ministri su jedan drugog informisali o unutrašnjim političkim i ekonomskim tokovima u dve zemlje, kao i o regionalnim odnosima i saradnji na Balkanu i Centralnoj Americi i Karibima.

Šef delegacije Jamajke Marlene Malaho Forte, državni pravobranilac, istakla je u razgovoru sa Dačićem čvrstu poziciju Jamajke i podršku poštovanju principa zaštite teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava, kao i podršku Jamajke Srbiji u njenoj principijelnoj politici.

Pravobranilac Jamajke je ukazala na važnost izbegavanja presedana sa unilateralnim potezima koji vode ka kršenju osnovnih principa međunarodnih odnosa. Takođe, ona je pružila podršku daljem unapređenju i produbljivanju bilateralne političke i privredne saradnje između dve zemlje.

Dačić je podvukao da je saradnja na multilateralnom polju veoma sadržajna, da su politički odnosi veoma dobri, ali da je neophodno dati podstrek i unapređenju privredne saradnje, kao i saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i sporta.

Prvi potpredsednik Vlade razgovarao je sa zamenikom ministra inostranih poslova Dominikanske Republike zaduženim za međunarodnu ekonomsku i razvojnu saradnju Hugom Franciskom Rivierom Fernandezom.

U razgovoru ocenjeno da postoje velike mogućnosti za razvoj i unapređenje bilateralnih, političkih i ekonomskih veza.

Zamenik ministra inostranih poslova Dominikanske Republike predložio je organizovanje sastanaka privrednika dveju zemalja, kao i potpisivanje međudržavnih sporazuma za razvoj ekonomske saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ako ste propustili