Inspekcija kontrolisala gradilišta širom Srbije

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je tokom pojačanih kontrola koje su proteklih dana vršene na gradilištima u Srbiji, otkriveno da je od 1.134 zatečena radnika, 181 (16 odsto) radilo bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje.

U saopštenju se navodi da je kontrolama bilo obuhvaćeno 247 poslodavaca, a na nekoliko lokacija radnici su u trenutku dolaska inspekcije pobegli sa gradilišta.

Prema procenama inspektora, sa kontrolisanih gradilišta je pobeglo više od sto angažovanih radnika.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 26 prekršajnih prijava, izdali dva prekršajna naloga, a doneli su i 67 naloga za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu inspektori su podneli 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, doneli su 49 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i 14 rešenja o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih.

Tokom nadzora inspekcije rada otkriveno je i pet neregistrovanih subjekta koji su se bavili izvođenjem građevinskih radova − tri na teritoriji Zaječarskog i dva na teritoriji Šumadijskog okruga.

Inspektori su odmah doneli pet rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Ako ste propustili