Identifikovani posmrtni ostaci 20 žrtava srpske nacionalnosti

Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije saopštila je da je danas u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica, obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 20 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, od 1991. do 1995. godine, na teritoriji Hrvatske.
U saopštenju se navodi da su posmrtni ostaci ekshumirani u Gornjem Selištu (13), Korenici (1), Daruvaru (2), Benkovcu (1), Zrmanji Vrelo (1) i Mašićkoj Šagovini (2), kao i da su identifikovani metodom analize DNK, a njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Iz registrovanih, masovnih i pojedinačnih grobnica na teritoriji Hrvatske, od 2001. do 2016. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci 1.313 žrtava srpske nacionalnosti, a posmrtni ostaci 898 identifikovanih žrtava predati su porodicama radi sahrane.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima tokom 1991. i 1995. godine, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, dodaje se u saopštenju.

Ako ste propustili