Hipodrom u Beogradu

Hipodrom u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Prvo trkalište u Beogradu nalazilo se na današnjem mestu gde se nalazi Pravni fakultet, Tehnički fakultet, Hotel „Metropol“… Staza je nastala 1863. godine i dobila je i naziv „Trkalište.“ Staza je bila elipsastog oblika u dužini od 1.350 metara. Nagrade su pobednici dobiali u dukatima.

Prve galopske trke održane su 14. aprila 1863. godine, a organizovao ih je i finansirao Knez Mihailo Obrenović i Srpska vlada. Knez Mihailo je pored opere bio i veliki ljubitelj konja, pa je konima davao imena iz poznatih opera ili likova.

Godine 1890. trkalište se na kratko seli na mestu današnjeg Savskog trga, ali zbog lošeg terena godinu dana kasnije seli se na Banjicu gde je održan i prvi Srpski derbi 1904. godine. Prvi Srpski derbi održan je na mesti današnjeg stadiona FK „Rad“.

Zahvaljujući zalaganju Vladislava Ribnikara Ministarstvo narodne privrede ustupilo je Kolu jahača zemljište kod Careve Ćuprije 1912. godine. Dana 27. maja 1914. godine otvoren je Hipodrom u Beogradu gde se i danas nalazi.

Godine 1921. održan je prvi galopski derbi i prva trka grada Beograda, koje od tada postaju tradicionalne.

Konjički sportovi u Beogradu bili su izuzetno popularni i posećeni, pa je 1940. godine postojala ideja, plan i započeti su radovi na izgradnji većeg hipodroma u Zemunu i to u blizini tadašnje Železničke stanice Zemun. Plan je izradio gradski arhitekta Aleksandar Đorđević.

Godine 1958. opet se došlo na ideju izgradnje većeg hipodroma za koju su bili izrađeni i nacrti. Planirana je bila izgradnja na Makišu. Plan je bio da kada se preseli hipodrom na Makiš da se na tom mestu izgradi veliki park koji će se povezati sa Adom Ciganlijom.

Godine 1959. pokušano je gašenje hipodroma, koji je bio u nadležnosti opštine Čukarica, zbog dugova ali se došlo do dogovora da Beogradski hipodrom pripadne pod nadležnost Konjičkog saveza Srbije. Razlog dugova nije zvanično poznat jer je hipodrom imao dobru posećenost i kladionice su izuzetno dobro profitirale. Nezvanično, na osnovu priča, korišćeni su konji i profit radi osnaživanja konjičkog sporta u drugim republikama tadašnje Jugoslavije, a sav teret pretrpeo je Beogradski hipodrom.

U više navrata preduzeće je menjalo pravni status i delatnost, da bi 29. 2. 2008. godine Odlukom Skupštine grada Beograda promenilo oblik organizovanja u JP „Hipodrom Beograd“.

Podaci

  • Prve kasačke trke u Beogradu održane su septembra 1930. godine, kao deo revijalne trke.
  • Zvanična kasačka trka u Beogradu održana je 11. aprila 1948 na 2000 metara u kojoj je ukupno učestvovalo 90 kasača u 117 trka.

Dodaci