Godišnje u Srbiji ima više od 16.000 maloletničkih trudnoća

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da u Srbiji, prema nezvaničnim podacima, godišnje ima više od 16.000 maloletničkih trudnoća, dok su naše žene na drugom mestu u Evropi po stopi umiranja od raka dojke i grlića materice.

Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je prilikom otvaranja konferencije „Zdravlje žena Srbije – preventivna medicina“ značaj preventivnog delovanja u sprečavanju te poražavajuće statistike.

To je, takođe, od velike važnosti ako želimo da vodimo računa o zdravlju devojčica, devojaka i žena, a sve to utiče i na razvoj čitavog društva i zato moramo da od malih nogu učimo decu i radimo na prevenciji.

Prema njenim rečima, posebno zabrinjava podatak da su maloletničke trudnoće u porastu i da 1.600 maloletnih devojaka ostaje u drugom stanju godišnje po zvaničnim podacima.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Meho Mahmutović istakao je da je prevencija temelj svakog zdravstvenog sistema, a posebno kada je u pitanju zdravlje žena, koje su osnov porodice i našeg društva.

Vlada je puno učinila u poslednjih nekoliko godina za zdravstvo, rekao je Mahmutović, podsetivši na aktivnosti u vezi sa prevencijom raka dojke i grlića materice, uz poruku da će ih biti još više kroz sistem obrazovanja u narednom periodu.

Državni sekretar je upozorio na to da od raka grlića materice godišnje oboli 1.200 žena, a umre više od 400, dok od raka dojke oboli 4.000 žena, a umre približno 1.600.

Organizovano smo, u dva ciklusa, pozivali 350.000 žena starosti od 50 do 69 godina na preventivni pregled dojke, od čega je 150.000 njih pregledano, naveo je on.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:pixabyay

Ako ste propustili