FILM “BARTONOVA AKADEMIJA“ OTVARA 52. FEST

52. međunarodni filmski festival FEST 23. februara 2024. u MTS dvorani otvoriće film “Bartonova akademija”, koji je režirao dvostruki Oskarovac Aleksander Pejn.

Film “Bartonova akademija” (The Holdovers) ovogodišnji je kandidat za nagradu Oskar u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario.

Scenario potpisuje Dejvid Hemingson, skromni profesor prestižne američke škole primoran je da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju gde da odu za praznik. Vremenom, on razvija neočekivanu povezanost sa jednim od njih, emotivno oštećenim, pametnim, problematičnim učenikom ali i školskom kuvaricom koja je izgubila sina u Vijetnamu.

Uloge u Pejnovom filmu, koji je već ocenjen kao “šarmantna, delikatno napisana i istančano odglumljena komedija”, igraju: Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner, Ian Doli, Džim Kaplan, Endru Garmen, Majkl Provost, Džilian Vigman i drugi.

Film “Bartonova akademija” je već nagrađen 2023. Zlatnim globusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu koju je poneo Pol Đamati i za sporednu žensku ulogu koja je pripala Devajn Džoj Rendolf, a prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu.

Aleksander Pejn rediteljski potpisuje i filmove: “Sve o Šmitu” iz 2002. (premijerno prikazan u Kanu), “Nebraska“ iz 2013. i “Smanjivanje” iz 2017. koji je prikazan na otvaranju festivala u Veneciji.

Izvor: FEST / Beogradske vesti

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili